BiH

Crnadak: BiH će nastaviti sa sprovođenjem reformske agende

Crnadak: BiH će nastaviti sa sprovođenjem reformske agende
Foto: Arhiva | Crnadak: BiH će nastaviti sa sprovođenjem reformske agende

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da će Savjet ministara nastaviti sa sprovođenjem Reformske agende i sa što bržim ispunjavanjem obaveza na putu ka sticanju kandidatskog statusa za EU, te da je za BiH berlinski proces veoma značajan.

Crnadak je danas u Banjaluci održao sastanak sa ambasadorima i otpravnicima poslova ambasada zemalja zapadnog Balkana u BiH, uz prisustvo ambasadora SAD Morin Kormak i privremenog otpravnika poslova Italije u BiH Alberta Komita, na kojem je glavna tema bila analiza rezultata Samita u Trstu i dalji nastavak procesa evropskih integracija BiH i zemalja regiona.

Sastanku su prisustvovali ambasadori Hrvatske Ivan del Vekio, Srbije Stanimir Vukićević, Albanije za BiH sa sjedištem u Zagrebu Ilir Melo i privremeni otpravnici poslova Slovenije Aljaž Zupan i Crne Gore Velimir Šljivančanin, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Crnadak je informisao ambasadore i otpravnike poslova da su BiH i region ohrabreni snažnim porukama o izvjesnoj budućnosti regiona u EU koje su došle od premijera Italije Paola Đentilonija, njemačke kancelarke Angele Merkel, predsjednika Francuske Emanuela Makrona, visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini i drugih visokih zvaničnika koji su prisustvovali Samitu u Trstu.

On je izrazio žaljenje što BiH u Trstu nije potpisala Ugovor o Transportnoj zajednici zbog dnevnopolitičkih razloga i želje jednog broja političara i stranaka da Samit bude neuspješan, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je tokom razgovora Crnadak pozdravio činjenicu da je "Vlada Republike Srpske poništila vlastite zaključke koje je donijela ranije i odustala od svojih prvobitnih nerealnih zahtjeva, te je izrazio uvjerenje da će Ugovor biti potpisan do septembra".

Tokom razgovora sa diplomatama, Crnadak je rekao da su za BiH, kao i za druge zemlje regiona važni dobri odnosi sa SAD, koje imaju značajnu ulogu za razvoj demokratije i stabilnost u regionu.

Današnji sastanak jedan je od redovnih sastanaka posvećenih berlinskom procesu kojima prisustvuju ambasadori i otpravnici poslova zemalja regiona, ambasador SAD i otpravnik poslova zemlje koja predsjedava berlinskim procesom, što je u ovom trenutku Italija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije