BiH

Crnadak: BiH ostaje posvećena evropskom putu

Crnadak: BiH ostaje posvećena evropskom putu
Foto: N.N. | Crnadak: BiH ostaje posvećena evropskom putu

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak istakao je, tokom prvog dana boravka u Njujorku, da BiH ostaje posvećena evropskom putu i punopravnom članstvu u EU, o čemu postoji širok konsenzus.

Crnadak, koji je prije otvaranja generalne debate 73. zasjedanja Generalne skupštine UN učestvovao na sastanku ministara inostranih poslova zapadnog Balkana i komesara EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana u organizaciji Savjeta za regionalnu saradnju, u obraćanju je rekao da je za BiH trenutno najvažnije da izbori proteknu u miru, fer i demokratskoj atmosferi.

On je naglasio da BiH ostaje posvećena daljem razvoju regionalne saradnje u okviru berlinskog procesa i šestorke zapadnog Balkana i nastavlja sa aktivnostima poboljšanja političkog dijaloga, podsticanja regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova.

Crnadak navodi da je važno nastaviti sa zalaganjem na jačanju vladavine prava na svim nivoima, na reformama na području pravde i poboljšanju stanja ljudskih prava, te konstantno biti posvećen borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Crnadak je istakao da je BiH u procesu finalizovanja odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije i izrazio nadu da bi tokom sljedeće godine države članice mogle donijeti odluku o dodjeli statusa zemlje kandidata za BiH.

On je dao punu podršku dijalogu Beograda i Prištine, ističući da nijedno rješenje ne treba unaprijed odbaciti i da je ključnim akterima potrebno ostaviti prostor za postizanje sveobuhvatnog sporazuma, navedeno je u saopštenju.

U nastavku programa prvog dana posjete Crnadak je prisustvovao otvaranju generalne debate 73. zasjedanja Generalne skupštine UN i govoru predsjednika SAD Donalda Trampa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije