BiH

Crnadak: BiH želi da ubrza evropski put

Crnadak: BiH želi da ubrza evropski put
Foto: N.N. | Crnadak: BiH želi da ubrza evropski put

BANJALUKA - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je danas u Banjaluci da BiH želi da ubrza evropski put, uz pomoć partnera u EU i regionu.

"Evropski put je od ogromnog značaja za cijeli region i bez tog okvira nema rješavanja najznačajnijih problema. Republika Srpska i Federacija BiH moraju da znaju šta je njihova uloga na tom putu. Ako nema međusobnog poštovanja nadležnosti i ovlaštenja, imamo veliki problem. Nažalost, to nije bilo na visokom nivou, pa su stvorene neke krize i postoje zastoji na evropskom putu", naveo je Crnadak na konferenciji o evrointegracijama.

On je istakao da ministarska konferencija "Zapadni Balkan i članstvo u EU: Jača regionalna saradnja s ciljem bržeg procesa evropskih integracija" služi za dodatnu promociju evrointegracija i regionalne saradnje na tom putu.

Crnadak je istakao da je veoma značajna posjeta predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera BiH i regionu planirana za narednu sedmicu.

"Mnogi su nas pretrčali na evropskom putu, a cilj nam je da to ubrzamo uz pomoć partnera u EU i regionu", naglasio je Crnadak.

On kaže da je sporazum o saradnji u evrointegracijama potpisan sa resornim ministrom Srbije Jadrankom Joksimović.

Joksimovićeva je rekla da Srbija podržava BiH na evropskom putu i da je taj put značajan za cijeli region.

"U BiH se shvata značaj strategije proširenja EU, koja želi da jača do 2025. godine. To je za zemlje zapadnog Balkana podsticaj na evropskom putu i moramo sarađivati ako želimo jaču pregovaračku poziciju prema EU i da donesemo nešto dobro našim zemljama", navela je Joksimovićeva.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić istakao je da sve zemlje zapadnog Balkana žele u EU, ali da se to ne događa željenom brzinom.

"Važno je na tom putu da EU ima volju da se proširi na zapadni Balkan i da naše zemlje ispune uslove za pristupanje", naglasio je Bosić.

On je dodao da neki lideri u regionu, nažalost, neće da se odreknu autokratskog vladanja i rastućeg populizma, kao i pominjanja stvari koje su relikt prošlosti.

Bosić je rekao da su neodrživi planovi o centralizaciji BiH izmjenama Dejtonskog sporazuma.

Konferenciji prisustvuju mnoge visoke zvanice, politički funkcioneri i učesnici iz Srpske, Federacije BiH, BiH, Srbije, Mađarske, Bugarske, EU.

Domaćin međunarodne ministarske konferencije o temi evropskih integracija BiH i zemalja regiona je Ministarstvo inostranih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije