BiH

Crnadak: Centralnoevropska inicijativa vjetar u leđa zemljama zapadnog Balkana

Crnadak: Centralnoevropska inicijativa vjetar u leđa zemljama zapadnog Balkana
Foto: N.N. | Crnadak: CEI da bude vjetar u leđa zemljama zapadnog balkana na putu ka EU

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas u Splitu da BiH od Centralnoevropske inicijative (CEI) očekuje da i dalje bude platforma koja će obezbjeđivati novi "vjetar u leđa" naporima BiH i zapadnog Balkana da što prije postanu članovi EU.

Crnadak je tokom svog izlaganja na skupu "Centralnoevropska inicijativa: perspektive sutra" koji je organizovan u okviru hrvatskog predsjedavanja ovom organizacijom, rekao da je za BiH najvažnije da Centralnoevropska inicijativa nastavi sa učvršćivanjem regionalne saradnje, sa posebnim naglaskom na ekonomiju, razvoj preduzetništva i još bolje infrastrukturno povezivanje.

On je istakao da se Evropa u protekle tri decenije izrazito promijenila, ali da je Centralnoevropska inicijativa pokazala da ostaje relevantan faktor u savremenoj Evropi, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

"Svijet se danas mijenja brže nego ikad, društveno, tehnološki i u svim drugim područjima. Centralnoevropska inicijativa ne smije zaostajati. Proces integracija u EU, migraciona kriza, terorizam, digitalizacija i razvoj e-trgovine i e-upravljanja danas su među najrelevantnijim temama, ali u godinama koje dolaze neke od njih bi mogle postati manje važne", naglasio je ministar inostranih poslova BiH.

Crnadak na sastanku ministara inostranih poslova Centralnoevropske inicijative u Splitu boravi na poziv ministra inostranih i evropskih poslova Hrvatske Marije Pejčinović Burić.

Glavne teme sastanka bile su nastavak saradnje u regionu, perspektive Centralnoevropske inicijative u budućnosti, te stabilnost i ekonomski napredak.

Sastanak je bio prilika i da učesnici razmijene iskustva u vezi sa evropskim integracijama zapadnog Balkana, aktuelnim izazovima sa kojima se Centralna Evropa suočava, migrantskoj krizi, pitanjima ljudskih prava i borbi protiv terorizma.

Osim Crnatka, na sastanku su učestvovali ministri inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, Mađarske Peter Sijarto, Crne Gore Srđan Darmanović, te novoimenovani ministar inostranih poslova i međunarodne saradnje Italije Enco Moavero Milanezi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije