BiH

Crnadak: Evropska budućnost BiH ne smije biti zarobljena u političkim igrama

Crnadak: Evropska budućnost BiH ne smije biti zarobljena u političkim igrama
Foto: N.N. | Crnadak: Evropska budućnost BiH ne smije biti zarobljena u političkim igrama

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak smatra da evropska budućnost BiH ne smije biti zarobljena u političkim igrama u vezi sa formiranjem vlasti.

"Utvrđivanje odgovora na dodatnih 655 pitanja Evropske komisije kroz mehanizam koordinacije je dobar znak i Savjet ministara i vlade Republike Srpske i Federacije BiH treba što prije da ih potvrde", navodi se u Crnatkovoj pisanoj izjavi povodom informacije da su utvrđeni odgovori na preostala pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

On je istakao da je evropska budućnost BiH jedno od rijetkih krupnih pitanja o kome su svi jedinstveni i da zato ne smije biti zarobljena u političkim igrama u vezi sa formiranjem vlasti.

"Inicijativa SDA o promjeni naziva Republika Srpska, deklaracija Hrvatskog narodnog sabora kojom se traži potpuna prekompozicija Dejtonskog sporazuma i promjena stava vladajuće koalicije u Republici o MAP-u - samo su neke od tema koje su izazvale brojna reagovanja i koje će, očigledno, usporiti formiranje vlasti", ocijenio je Crnadak.

Prema njegovim riječima, građani u BiH, ni u Republici Srpskoj, ni u Federaciji BiH, nemaju više vremena i ne mogu čekati da se završe stranačka nadmudrivanja kako bi se počelo živjeti bolje.

"Bez odgađanja, svako treba da radi svoj posao, na svim nivoima vlasti, kako bi se što prije obezbijedio kandidatski status za članstvo u EU", poručio je ministar inostranih poslova BiH.

Crnadak je najavio da će, osim ovih poruka, kolegama ministrima iz zemalja članica EU na sastanku 1. februara u Bukureštu prenijeti i apel da evropske institucije, nakon što prime odgovore, donesu odgovarajuće odluke u vezi sa BiH u najkraćim mogućim rokovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije