BiH

Crnadak: Nisam siguran da bi Rusija podržala samostalnost RS

Crnadak: Nisam siguran da bi Rusija podržala samostalnost RS
Foto: N.N. | Crnadak: Nisam siguran da bi Rusija podržala samostalnost RS

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da nije siguran da bi Ruska Federacija podržala samostalnost Republike Srpske.

"Rusija snažno stoji iza Dejtonskog sporazuma i ne dozvoljava bilo kakve nepravične stvari prema RS. Ali Rusija ipak podržava Bosnu i Hercegovinu kao državu", rekao je Crnadak za "Politiku".

Prema njegovim riječima, Moskva ima razumijevanja i kada je u pitanju članstvo BiH u Evropskoj uniji i daje joj podršku na tom putu.

Na pitanje ide li RS u osamostaljivanje od BiH, Crnadaka, koji je i potpredsjednik Partije demokratskog progresa, kaže da se postavlja pitanje mogućeg, uzimajući u obzir i sve međunarodne okolnosti.

"Mi treba da se zapitamo: kad bi i političke strukture u RS tako i odlučile, ko bi nas podržao", rekao je on.

Crnadak navodi i da u Sarajevu 90 posto ljudi smatra da treba ukinuti entitete, jer bi po njima to bilo najbolje za BiH, a da u Banjaluci vjerovatno 90 posto građana misli da bi bilo lijepo da smo mi nezavisna Republika Srpska.

Povodom odluke Skupštine RS da donese rezoluciju o vojnoj neutralnosti, Crnadak kaže da su svi za saradnju sa NATO, ali da su svi u RS saglasni da ne treba da budu članovi Alijanse.

"Naš je stav da RS i Srbija ne treba da budu na različitim stranama oko ovog pitanja. I dok Srbija zauzima ovakvu poziciju, ne treba očekivati da će bilo ko u RS podržati ulazak BiH u NATO", rekao je Crnadak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije