BiH

Crnadak: Sastanku kod Cvijanovićeve prisustvovaće i PDP

Crnadak: Sastanku kod Cvijanovićeve prisustvovaće i PDP
Foto: N.N. | Crnadak: Sastanku kod Cvijanovićeve prisustvovaće i PDP

BANJALUKA- Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak smatra da tema današnjeg sastanka kod predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović ne može biti NATO, jer nijedan srpski političar nije spreman da Alijansa bude granica među srpskim narodom, ali je potvrdio da će prisustvovati neko iz PDP, čiji je on član.

On tvrdi da je neiskren poziv predsjednika Srpske na sastanak posvećen pitanju aktiviranja Akcionog plana za članstvo BiH u NATO /MAP/, jer politička opcija kojoj pripada konstantno napada one koji Srpsku još predstavljaju u Sarajevu.

"Svaki dan Cvijanovićeva i funkcioneri SNSD-a napadaju nas koji Republiku Srpsku predstavljamo u Sarajevu. To je vidljivo i iz zahtjeva za smjenu srpskih ambasadora", rekao je Crnadak novinarima u Banjaluci.

On je istakao da će do kraja mandata raditi, poštujući interese Republike Srpske, te uvažavajući njenu ustavnu ulogu.

"Sve priče koje slušamo posljednjih dana najviše štete Republici Srpskoj. Dileme nema, dok ne bude fomiran Savjet ministara radiću, poštujući interse Republike Srpske", kaže Crnadak.

On je naveo da će do kraja mandata profesionalno i korektno sarađivati sa Predsjedništvom BiH i sprovoditi spoljnu politiku BiH kako je Ustavom i zakonima predviđeno.

"U ponedjeljak, 17. decembra, u Sarajevu ću razgovarati sa zamjenikom državnog sekretara SAD DŽonom Salivenom. Ovo je jedna od posjeta na najvišem nivou i svima nam je u interesu da se odnosi sa SAD razvijaju u pozitivnom smjeru", rekao je Crnadak, koji će naredne sedmice prisustvovati u Podgorici Konferenciji Jadranske povelje na kojoj će biti riječi o taksama koje je uvelo samoproglašeno Kosovo.

Govoreći o formiranju ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, Crnadak je podsjetio da je velika uloga u procesu evropskih integracija na entitetima.

Komentarišući Sporazum o korišćenju sistema radio-veze između policijskih agencija koji je predložila Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Crnadak je rekao da je to pitanje za struku u koje ne želi da ulazi, ali da Savjet ministara nije donio nijednu odluku koja bi značila prenošenje nadležnosti sa Srpske na nivo BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije