BiH

Crnadak u Alžiru: Unaprijediti ekonomske odnose dvije države

Crnadak u Alžiru: Unaprijediti ekonomske odnose dvije države
Foto: Ministarstvo inostranih poslova BiH | Crnadak u Alžiru: Unaprijediti ekonomske odnose dvije države

ALŽIR - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Alžiru gdje se juče sastao s ministrom inostranih poslova ove države, Abdelkaderom Mesahelom.

Crnadak i Mesahel razgovarali su o unapređenju odnosa BiH i Alžira, s posebnim naglaskom na oblast ekonomije, imajući u vidu značajne potencijale u sektorima energetike, rudarstva, namjenske industrije i poljoprivrede.

Ministri su konstatovali da je potrebno unaprijediti ekonomske odnose između BiH i Alžira, te je dogovoreno da se početkom 2019. godine u BiH održi 2. investicijska konferencija BiH - Alžir. Na 2. investicijskoj konferenciji BiH - Alžir će učestvovaće veliki broj privrednika iz Alžira, a Konferencija bi bila sastavni dio uzvratne posjete ministra spoljnih poslova Alžira Abdelkadera Mesahela BiH.

Na sastanku je dogovoreno da se u organizaciju posjete uključi Spoljnotrgovinska komora BiH, privredne komore Republike Srpske i Federacije BiH, kao i brojni privrednici iz BiH.

Crnadak I Mesahel razgovarali su i o mogućnostima potpisivanja sporazuma iz oblasti investicija, zdravstva, turizma, te readmisije.

Tokom sastanka je razgovarano i o pitanjima bezbejdnosti i borbe protiv terorizma, što je jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta, kako BiH, tako i Alžira. Tema sastanka ministara bila je i situacija u jugoistočnoj Evropi i sjevernoj Africi, kao i druga važna međunarodna pitanja.

Crnadak će se, tokom zvanične posjete Alžiru, sastati i s premijerom Ahmedom Ouahiaom, predsjednikom Vijeća naroda Gornjeg doma Parlamenta, Abdelkaderom Bensalahom, predsjednikom Nacionalne narodne skupštine Saidom Bouhadjom, ministrima energetike, industrije i rudarstva Mustafom Guitounijem i Jukefom Jusfijem te predsjednikom Alžirske privredne komore i industrije Laidom Benamoro

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije