BiH

Čubrilović: Beograd vodi računa o interesima Srpske

Čubrilović: Beograd vodi računa o interesima Srpske
Foto: Arhiva | Čubrilović: Beograd vodi računa o interesima Srpske

BEOGRAD - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da Srbija vodi računa o interesima Srpske, poštujući u potpunosti suverenitet BiH i Dejtonski sporazum, a da Srpska voli i poštuje Srbiju, što je pravo koje niko ne može da joj ospori.

"Odlučno jačamo naše odnose i zajedno radimo u interesu bolje ukupne regionalne i ekonomske saradnje, pomirenja i bolje budućnosti svih zemalja regiona. Osim toga, postoje polja u kojima možemo zajednički da djelujemo i da ostvarimo konkretne rezultate, kao što su zajednički projekti za fondove EU", rekao je Čubrilović.

On je za "Politiku" naveo da postoji dobra saradnja parlamenata Srpske i Srbije, a da će predstojećim formiranjem komisije za saradnju dva parlamenta uspjeti da je znatno unaprijede u svim segmentima.

"Ponosni smo na saradnju sa Skupštinom Srbije i Skupštinom AP Vojvodine i veoma zadovoljni njome. Svi imamo isti cilj - da čvrstom i konkretnom parlamentarnom saradnjom pomognemo građanima Srpske i Srbije. Očekujem da ta saradnja bude nastavljena i u narednom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske jer smo svi vođeni istom željom - da još više ojačamo naše kulturne, istorijske i bratske veze", rekao je Čubrilović.

On je najavio da će, u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelenim vezama i Protokolom o saradnji dva parlamenta, biti potpisan memorandum o formiranju komisije za parlamentarnu saradnju kao zajedničkog radnog tijela.

Prema njegovim riječima, cilj je unapređenje parlamentarne saradnje i promovisanje, proširenje i produbljivanje političkih, ekonomskih, društvenih i kulturnih odnosa između Srpske i Srbije.

Na čelu komisije biće predsjednici parlamenata, a članovi narodni poslanici, sastajaće se najmanje jednom godišnje, naizmjenično u Srbiji i Srpskoj, a podršku će pružati službe dva parlamenta.

Govoreći o dosadašnjoj saradnji dva parlamenta, Čubrilović je rekao da je saradnja veoma konkretna u oblasti unapređenja rada službi, jačanju parlamentarnih kapaciteta, saradnji skupštinskih radnih tijela, razmjeni materijala i akata radi unapređenja stanja na polju privrede, ekonomije, nauke, obrazovanja, zdravstva i kulture.

On je istakao da je veoma važan segment bila i razmjena znanja i iskustava u oblasti usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU.

"Ta saradnja bila je od posebnog značaja za građane Srpske i Srbije. Zahvaljujući dobroj saradnji vlasti Srbije i Srpske na svim nivoima, u proteklih nekoliko godina urađene su mnoge stvari od velikog značaja za Srpsku i srpski narod sa ove strane Drine", rekao je Čubrilović.

On je napomenuo da je riječ o velikim infrastrukturnim projektima, koje je Srbija samostalno finansirala, obnovi bolnica i škola u Srpskoj, izgradnji vrtića, privrednoj saradnji i velikim projektima u oblasti energetike.

Čubrilović je dodao da je cilj jačanja parlametnarne saradnje da se omogući što intenzivnija saradnja i u oblasti obrazovanja.

"Želimo bolju razmjenu znanja, bolju studentsku prohodnost i unapređenje rada na zajedničkim naučnoistraživačkim prijektima, na korist mladih, visokoobrazovanih ljudi", naveo je Čubrilović.

On je napomenuio da se veliki broj pacijenata iz Srpske liječi u Srbiji, ali da postoji i potreba da se reguliše liječenje pacijenata iz Srbije, posebno u banjskim kompleksima u Srpskoj.

"Učinićemo sve da otklonimo birokratske prepreke i da ta prohodnost i zdravstvene usluge budu dostupne svim građanima Srpske i Srbije. Dosta toga je urađeno, ali ima još prostora za stvaranje što boljeg zakonodavnog okvira. Sve racionalne inicijative biće razmotrene i upućene u skupštinsku proceduru", istakao je Čubrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije