BiH

Čubrilović: 'Oluja' - jedno od najsurovijih etničkih čišćenja

Čubrilović: 'Oluja' - jedno od najsurovijih etničkih čišćenja
Foto: Arhiva | Čubrilović: 'Oluja' - jedno od najsurovijih etničkih čišćenja

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je, povodom obilježavanja 4. avgusta, Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja", da je to najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije koje je izvršeno u sukobima devedesetih godina prošlog vijeka.

"Činjenica da nisu pravosnažno osuđeni oni koji su odgovorni za ovaj strašni zločin, u kojem je pobijeno oko 2.000 civila i protjerano oko 250.000 Srba, čija su imanja i kuće uništene i spaljene, predstavlja potpuni poraz međunarodnog prava i pravde. Slično kao što i prije 24 godine bombardovanje izbjegličkih srpskih kolona, u kojima su bili nemoćni starci, žene i djeca, nije zanimalo međunarodnu zajednicu, čini se, da ih ni danas ne zanima istina, utvrđivanje odgovornosti i procesuiranje svih onih koji su odgovorni za stradanje srpskog naroda", naveo je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske je ocijenio da je veoma važno to što Republika Srbija i Republika Srpska zajedno obilježavaju godišnjice stradanja i progona Srba iz Hrvatske.

"Ovo je veoma bolno nacionalno i istorijsko pitanje. Važno je razvijati kulturu sjećanja i nove generacije upoznati sa ovim zločinom i uvijek iznova, institucionalno, uporno i zajedno podsjećati na stradanja srpskog naroda u brutalnoj i nehumanoj vojnoj akciji 'Oluja', te zahtijevati da odgovorni za ove zločine izađu pred lice pravde", istakao je predsjednik Čubrilović.

Predsjednik Čubrilović je naglasio da je porazno i to što se ovaj tragični datum u Hrvatskoj slavi i što se veliča akcija "Oluja", a posebno je porazno to što se na određenim mjestima slavi uz obilježja koja su bila karakteristična za ustašku NDH-a.

"Sve to pokazuje u kakvom su nezavidnom položaju malobrojni Srbi u Hrvatskoj, i s kakvim se problemima susreću protjerani Srbi koji ni do danas nisu uspjeli da ostvare elementarna ljudska, radna i imovinska prava u toj zemlji, koja je, pri tom, i članica Evropske unije", napomenuo je Čubrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije