BiH

Pratite nas na Google news

Čubrilović: Postojeća skupštinska većina ostaje do kraja mandata

Čubrilović: Postojeća skupštinska većina ostaje do kraja mandata
Foto: N.N. | Čubrilović: Postojeća skupštinska većina ostaje do kraja mandata
Srna

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je parlament Srpske stabilan i da će dočekati kraj mandata sa postojećom skupštinskom većinom.

"Tu neće biti dodatnih turbulencija i gotovo je neizvodivo da se tako nešto dogodi. Prošli saziv parlamenta radio je sa mnogo manjom skupštinskom većinom i efikasno je odradio svoj mandat. Sada imamo 48 do 50 narodnih poslanika i ta skupštinska većina neće padati", rekao je Čubrilović za Radio Republike Srpske.

Na pitanje da li na izborima noslilac mandata treba da bude stranka ili pojedinac, s obzirom na to da se često dešava da pojedinac promijeni stranački dres, Čubrilović je rekao da će toga sve manje biti, te da ograničavanje narodnog poslanika da u četiri godine ne može da promijeni stav nije najdemokratskije rješenje.

"Ne može stranka da bude nosilac nečije ideje, pogotovo da imate slučaj da cijela grupa ili klub promijeni stav", pojasnio je on.

Kada je riječ o pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom aranžmanu, Čubrilović je naglasio da Srpska ni pod kojim uslovima ne može da prihvati uslovljavanja, odnosno prenos nadležnosti.

"Pokušava se i u ovo vrijeme naći rješenje za nedostatak sredstava sa partnerima koji su spremni da podrže Srpsku u njenim nastojanjima i vjerujem da će Vlada iz ovog problema izaći kao pobjednik, sa kvalitetnim rješenjem, gdje će budžet biti realizovan u cjelosti", istakao je Čubrilović.

On je uvjeren da napadi političkog Sarajeva neće onemogućiti realizaciju brojnih, kvalitetnih zajedničkih projekata Republike Srpske i Srbije.

Čubrilović smatra da takvi projekti mogu samo da donesu dobro svima koji žele da vide da će oni donositi novu vrijednost i za BiH i Srpsku.

On je istakao dobru saradnju Narodne skupštine sa Vladom Srpske, koja, kako je naveo, svoje zakonske obaveze izvršava i u vrijeme pandemije virusa korona, iako nisu bili nimalo jednostavni.

Čubrilović je pojasnio da je u tim uslovima Vlada ispunila sve zakonske obaveze, niko od budžetskih korisnika nije ostao bez plate i ličnih primanja, što je veliki doprinos stabilizaciji ukupnih odnosa u Republici Srpskoj.

"Na vrijeme su pripremljeni budžet i Ekonomska politika za ovu godinu, bez obzira na nezakonito pomjeranje lokalnih izbora u BiH. Vlada je uspjela da uđemo u budžetsku godinu i vjerujem da će Vlada kao i prethodnih godina predano raditi na tome da se budžet i Ekonomska politika realizuju", naveo je predsjednik parlamenta.

Govoreći o odnosima u gradu Banjaluka, kada je gradonačelnik iz jedne, a skupštinska većina iz druge političke opcije, Čubrilović je naglasio da to znači komplikovanje odnosa.

"Već sada imamo rješenja koja nisu sastavni dio obećanja onih koji su željeli ovog kandidata za gradonačelnika. To će brzo početi da stvara određene animozitete, a u kojem pravcu će se to okrenuti, pred nama je da vidimo. Skupštinska većina ima legitimno pravo da i podržava i osporava određena rješenja", naveo je Čubrilović.

On smatra da grad Banjaluka treba da ima rukovodstvo koje posjeduje određeno iskustvo."Banjaluka je veliki grad i za ovakav eksperiment sada nije bilo vrijeme", ocijenio je Čubrilović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije