BiH

Čubrilović: Svi politički lideri u Srpskoj da ponude kompromis

Čubrilović: Svi politički lideri u Srpskoj da ponude kompromis
Foto: N.N. | Čubrilović: Svi politički lideri u Srpskoj da ponude kompromis

BEOGRAD - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da svi politički lideri u Srpskoj treba da naprave korak unazad i ponude kompromis, jer kada je riječ o Republici i njenom interesu ne smije da bude razlika i toga su svi svjesni.

Čubrilović vjeruje u mogućnost smirivanja političkih tenzija i napominje da bi takav razvoj događaja bio veoma važan za stabilizaciju političkih prilika u Srpskoj.

"Smatram da će u narednim danima komisija doći do usaglašenog teksta sporazuma koji će biti temelj boljih odnosa političkih partija, uprkos njihovim političkim razlikama", rekao je Čubrilović za "Politiku".

On je naveo da je na sastanku vlasti i opozicije dogovoreno da se u toku ove sedmice formira komisija koju će činiti predstavnici vladajući i opozicionih partija i koja bi trebalo da usaglasi tekst sporazuma o političkoj saradnji.

"Svi su se saglasili da je naš zajednički cilj da institucije Srpske funkcionišu na najbolji način. Jasna poruka razgovora jeste da, kad je riječ o interesu Republike Srpske, nema vlasti i opozicije", rekao je Čubrilović.

On je istakao da je parlament dovoljno širok okvir za iznošenje političkih stavova, sugestija i zakonskih prijedloga i da se nada da su svi shvatili da je bojkot bio nepotreban i na štetu interesa Srpske.

"U trenucima kada su napadi na Srpsku konstanta, kada su zahtjevi za revizijom Dejtona konstanta, kada su aršini kojima se mjeri zločin i kazna po običaju na štetu Republike Srpske, svi lideri su svjesni da naše institucije moraju biti stabilne i jake da bi odgovorili izazovima i zaštitili interese srpskog naroda u BiH", rekao je Čubrilović.

On je poručio da bi BiH opstala udari poput nasilnih intervencija kojima se mijenjao Dejtonski sporazum moraju zauvijek prestati, "a narodima i građanima u Republici Srpskoj i BiH" prepustiti da nalaze prihvatljiva rješenja zajedničkog života i razvoja.

"Srpskoj nije potrebna nikakva nadogradnja Dejtona koju mnogi godinama prizivaju, niti bilo kakva ustavna reforma u BiH za koju se zalažu oni koji u Dejtonu nisu ostvarili svoje maksimalističke ciljeve", rekao je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske istakao je da Srbija nijednog trenutka nije isporučila BiH bilo kakav nerealan zahtjev, niti na bilo koji način dovela u pitanje dejtonske granice i uređenje.

"Srbija nije samo garant Dejtonskog sporazuma, ona je i najjači faktor stabilnosti Balkana", rekao je Čubrilović.

On je ukazao da lider SDA Bakir Izetbegović u svom biračkom tijelu ima velike probleme, a i u svojoj partiji, i da postoji stara praksa da se podižu tenzije kada je riječ o odnosima dvije zemlje.

"Posebno kako se približavaju izbori, a cilj je jedan: da se homogenizuje biračko tijelo oko starih nesporazuma i starih strahova. To mora prestati, ako želimo napredak", zaključio je Čubrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije