BiH

Pratite nas na Google news

Čubrilović: Vrijeme da Garavice dobiju dostojno obilježje

Čubrilović: Vrijeme da Garavice dobiju dostojno obilježje
Foto: N.N. | Čubrilović: Vrijeme da Garavice dobiju dostojno obilježje
Srna

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, povodom obilježavanja 79 godina od ustaškog zločina nad Srbima u Garavicama, izjavio je da je na ovom mjestu masovnog zločina u Drugom svjetskom ratu, potrebno podići pravoslavnu kapelu i adekvatno spomen obilježje u spomen na nevino ubijenih 12.000 ljudi, među kojima je bio i veliki broj djece.

Predsjednik Čubrilović naglasio je da su Garavice mjesto na kojem su ustaše, na samom početku Drugog svjetskog rata, izvršile masovni pokolj srpskog civilnog stanovništva i jedan od prvih monstruoznih zločina u Evropi, te naglasio da je naša obaveza i zavjet da njihovu žrtvu ne smijemo da zaboravimo, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

"Iskreno se nadam da će vlasti u Bihaću izaći u susret srpskim udruženjima koja godinama pokušavaju da dobiju dozvolu da se lokalitet Garavice, kao jedan od najvećih stratišta srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, na dostojan način obilježi", rekao je Čubrilović.

On je naglasio da je sramotno što se na ovom stratištu godinama održavaju trke bajkera, te podsjetio da je samo prije nekoliko mjeseci Turistička organizacija Bihaća snimala spot na Garavicama, s namjerom da promovišu turističke potencijale Bihaća.

"Vrijeme je da se prestane sa tim nečovječnim ponašanjem prema hiljadama ubijenih Srba ih Bihaća, Like i Krajine na Garavicama, u Drugom svjetskom ratu. Garavice nisu izletište, ni turistička atrakcija. Garavice su mjesto masovnog stradanja srpskog naroda gdje treba da se sa pijetetom ćuti i moli za oproštaj. Komunisti su ovaj zločin nepravedno zataškavali ali mi moramo da učinimo sve da ova nepravda bude ispravljena", istakao je Čubrilović.

Narodni poslanik Dragoslav Kabić sutra će u ime Narodne skupštine Republike Srpske prisustvovati obilježavanju stradanja Srba od ustaškog zločina u Garavicama kod Bihaća 1941. godine, navodi se u saopštenju iz Narodne skupštine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije