BiH

Čubrilović: Za SDS i PDP presudni lični i stranački interesi

Čubrilović: Za SDS i PDP presudni lični i stranački interesi
Foto: N.N. | Čubrilović: Za SDS i PDP presudni lični i stranački interesi

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da su lični i stranački interesi presudili nad opštim, a stranački nad interesima Srpske kada su SDS i PDP u Parlamentarnoj skupštini BiH podržali da se po hitnom postupku u proceduri nađe Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH u sadašnjem sastavu.

"Žao mi je što neke stranke nisu mogle da ispoštuju svoje odluke jer su zaključci Narodne skupštine usvojeni jednoglasno kada je riječ o strankama iz Republike Srpske", istakao je Čubrilović.

On je dodao da postoji mogućnost zaštite u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"Nije dobro da se dijelimo već prvom prilikom poslije jednoglasno donesenih zaključaka", kaže Čubrilović.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je da se po hitnom postupku izjasni o Prijedlogu zakona o prestanku mandata VSTS u sadašnjem sastavu koji je predložio poslanik SDS-a Dragan Mektić.

Hitna procedura usvojena je sa 23 glasa "za", 14 "protiv" i jednim uzdržanim, odnosno uz dovoljnu opštu i entitetsku većinu. Hitnost su iz Republike Srpske podržali SDS, PDP i Adil Osmanović iz SDA.

Narodna skupština Republike Srpske ranije je donijela zaključak kojim su predstavnici Srpske obavezani da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije