BiH

Ćulum: Nećemo dozvoliti blokadu puteva

Ćulum: Nećemo dozvoliti blokadu puteva
Foto: N.N. | Ćulum: Nećemo dozvoliti blokadu puteva
N.N.

BANJALUKA - Nećemo dozvoliti blokadu puteva jer se obustavom saobraćaja ometa normalna putovanja građana, funkcionisanje službi hitne pomoći, vatrogasaca i policije, izjavio je danas za RTRS direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum.

Pretres i zaustavljanje vozila Hitne pomoći su se desili u nedjelju, 10. juna, kod Prijedorske petlj

Na "Fejsbuk" stranici portala "Prijedor24" objavljen je snimak blokade saobraćaja u nedjelju na Prijedorskoj petlji, na kojem se vidi kako je vozilo Hitne pomoći jedva uspjelo proći.

MUP će sankcionisati sve koji nezakonito obustavljaju saobraćaj i blokiraju puteve

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane, koji svakodnevno učestvuju u javnim okupljanjima u znak protesta zbog cijene naftnih derivata, da to rade u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju i na mjestima koja su odlukom grada ili opštine određena kao mjesta na kojima je moguće okupljanje građana.

Policijski službenici MUP-a Republike Srpske neće dozvoliti blokadu magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva, jer se obustavom saobraćaja i blokadom puteva ometa normalno putovanje građana zbog čega isti izražavaju svoje nezadovoljstvo.

Takođe, ometa se i normalno funkcionisanje službi kao što su služba hitne pomoći, vatrogasna služba, policija i dr.

Pored toga, ovakav način obustave saobraćaja i blokada puteva je u suprotnosti sa odredbama Zakona o javnom okupljanju u Republike Srpske, Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Napominjemo da je Zakonom o javnom okupljanju predviđena novčana kazna od 500 do 1.500 KM za fizička lica koja sprečavaju nesmetan prolazak vozilima policije, hitne pomoći i vatrogasnim vozilima i organizuju javno okupljanje na magistralnim, regionalnim i lokalnim putevima na način kojim se ugrožava bezbjednost saobraćaja, dok je predviđena kazna za pravne subjekte od 3.000 do 9.000 KM.

Policijski službenici će u skladu sa zakonskim odredbama i policijskim ovlašćenjima, sankcionisati sva lica koja se ogluše na naređenja policijskih službenika i ne prestanu sa činjenjem prekršaja. Takođe, zakonom je predviđena i mogućnost lišavanja slobode lica zatečenog u vršenju prekršaja, ukoliko postoje okolnosti koje ukazuju da će to lice ponoviti prekršaj ili dovršiti pokušaj prekršaja, kao i mogućnost privremenog oduzimanja predmeta (vozila) koja služe kao sredstva izvršenja prekršaja.

U vezi sa navedenim, policijski službenici MUP-a Republike Srpske su u prethodna tri dana sankcionisali 284 lica za prekršaje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

MUP Republike Srpske ističe da građani Republike Srpske imaju pravo na mirno okupljanje i izražavanje svog zadovoljstva ili nezadovoljstva na javnom mjestu, ali da prilikom tog okupljanja ne smije doći do ugrožavanja prava drugih građana i ometanja javnog saobraćaja. 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

Varadero

I Vase ce proci krv vam hebem,pod mac bato!!!

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije