BiH

Ćulum: Nećemo dozvoliti blokadu puteva

Ćulum: Nećemo dozvoliti blokadu puteva
Foto: N.N. | Ćulum: Nećemo dozvoliti blokadu puteva

BANJALUKA - Nećemo dozvoliti blokadu puteva jer se obustavom saobraćaja ometa normalna putovanja građana, funkcionisanje službi hitne pomoći, vatrogasaca i policije, izjavio je danas za RTRS direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum.

Pretres i zaustavljanje vozila Hitne pomoći su se desili u nedjelju, 10. juna, kod Prijedorske petlj

Na "Fejsbuk" stranici portala "Prijedor24" objavljen je snimak blokade saobraćaja u nedjelju na Prijedorskoj petlji, na kojem se vidi kako je vozilo Hitne pomoći jedva uspjelo proći.

MUP će sankcionisati sve koji nezakonito obustavljaju saobraćaj i blokiraju puteve

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane, koji svakodnevno učestvuju u javnim okupljanjima u znak protesta zbog cijene naftnih derivata, da to rade u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju i na mjestima koja su odlukom grada ili opštine određena kao mjesta na kojima je moguće okupljanje građana.

Policijski službenici MUP-a Republike Srpske neće dozvoliti blokadu magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva, jer se obustavom saobraćaja i blokadom puteva ometa normalno putovanje građana zbog čega isti izražavaju svoje nezadovoljstvo.

Takođe, ometa se i normalno funkcionisanje službi kao što su služba hitne pomoći, vatrogasna služba, policija i dr.

Pored toga, ovakav način obustave saobraćaja i blokada puteva je u suprotnosti sa odredbama Zakona o javnom okupljanju u Republike Srpske, Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Napominjemo da je Zakonom o javnom okupljanju predviđena novčana kazna od 500 do 1.500 KM za fizička lica koja sprečavaju nesmetan prolazak vozilima policije, hitne pomoći i vatrogasnim vozilima i organizuju javno okupljanje na magistralnim, regionalnim i lokalnim putevima na način kojim se ugrožava bezbjednost saobraćaja, dok je predviđena kazna za pravne subjekte od 3.000 do 9.000 KM.

Policijski službenici će u skladu sa zakonskim odredbama i policijskim ovlašćenjima, sankcionisati sva lica koja se ogluše na naređenja policijskih službenika i ne prestanu sa činjenjem prekršaja. Takođe, zakonom je predviđena i mogućnost lišavanja slobode lica zatečenog u vršenju prekršaja, ukoliko postoje okolnosti koje ukazuju da će to lice ponoviti prekršaj ili dovršiti pokušaj prekršaja, kao i mogućnost privremenog oduzimanja predmeta (vozila) koja služe kao sredstva izvršenja prekršaja.

U vezi sa navedenim, policijski službenici MUP-a Republike Srpske su u prethodna tri dana sankcionisali 284 lica za prekršaje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

MUP Republike Srpske ističe da građani Republike Srpske imaju pravo na mirno okupljanje i izražavanje svog zadovoljstva ili nezadovoljstva na javnom mjestu, ali da prilikom tog okupljanja ne smije doći do ugrožavanja prava drugih građana i ometanja javnog saobraćaja. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije