BiH

Curi vrijeme za izmjenu Izbornog zakona

Curi vrijeme za izmjenu Izbornog zakona
Foto: N.N. | Curi vrijeme za izmjenu Izbornog zakona

BANJALUKA, SARAJEVO - Ukoliko se do kraja godine ne usvoje izmjene Izbornog zakona u cilju povećanja integriteta izbornog procesa, moglo bi se desiti da i naredni lokalni izbori budu održani po istom zakonu, upozoravaju stručnjaci.

Sa druge strane, iz HDZ BiH poručuju da im je, što se tiče Izbornog zakona, prioritet osiguravanje ravnopravnosti sva tri naroda, dok su im ostale izmjene, mada ih u načelu podržavaju, nisu u prvom planu.

Brus Berton, šef Misije OEBS-a u BiH, upozorava da integritet izbornog procesa mora biti očuvan u skladu s međunarodnim standardima te da mora biti usklađen prema preporukama Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava i Grupe država Savjeta Evrope u borbi protiv korupcije.

"Građani gube vjeru u izbore, što podriva same temelje demokratije. Povjerenje se mora ponovo izgraditi kroz unapređenje izbornog procesa i administracije, čime se povećava efikasnost, sigurnost i transparentnost", rekao je Berton.

Među preporukama koje se pominju su prošireno pravo na podnošenje pritužbi u slučaju sumnji na neregularnosti, poboljšanje u radu opštinskih izbornih odbora i biračkih odbora, jačanje integriteta centralnog biračkog spiska i transparentnost unosa i verifikacije izbornih rezultata.

Najkonkretniji koraci ka poboljšanju transparentnosti pokrenuti su tokom razgovora delegacija PDP-a i SNSD-a nedavno u Banjaluci.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao je da je ta stranka pri kraju izrade preporuka koje će proslijediti SNSD-u na izjašnjavanje.

"Ako se ove godine zaista, ali zaista ozbiljno ne pozabavimo ovim pitanjem, onda će biti propuštena svaka šansa za bilo kakve promjene, a izbori će postati besmisleni", rekao je Borenović. On je dodao da će preporuke koje će predložiti biti u skladu s onim što predlaže OEBS, a da su zauzvrat spremni da razmotre prijedlog SNSD-a da mandati, umjesto pojedincima, pripadnu strankama.

"Spremni smo, ali nismo isključivi, da se uvede video-nadzor rada biračkih odbora i, ono što je vrlo bitno, da u odborima ne sjede predstavnici političkih stranaka koje su tu samo radi trgovine, nego ozbiljne stranke koje su parlamentarne", rekao je on.

Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, kaže da ta stranka ne bježi od poboljšanja izbornog procesa, pod uslovom da se to uradi na stručan način.

"Apsolutno nemamo ništa protiv da se o tome ozbiljno razgovara, ali, recimo, ako govorimo o uvođenju softvera, da znamo koliko to košta, ko kontroliše njegov rad, ako uvodimo skenere, kakvi su skeneri, da li je tehnički moguće skenirati glasačke listiće za Narodnu skupštinu RS, koji su površine metar kvadratni", rekao je Kovačević.

Osim izmjena Izbornog zakona, Berton je ukazao i na problem finansiranja političkih stranaka, odnosno da proces mora biti transparentniji. S tim se slažu i u koaliciji Pod lupom. Oni kažu da su ukazali na sedam ključnih nedostataka koje treba riješiti kako bi se poboljšala transparentnost finansiranja stranaka. Među problemima koje su uočili su male kazne i sankcije, friziranje finansijskih izvještaja, plaćanje odbora u kovertama, a ne kroz račune, nedostavljanje tačnih finansijskih izvještaja, kao i postojanje crnih fondova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije