BiH

Cvijanović: BiH stalno u krizi zbog nasrtaja na Dejtonski sporazum

Cvijanović: BiH stalno u krizi zbog nasrtaja na Dejtonski sporazum
Foto: Velibor Tripić | Cvijanović: BiH stalno u krizi zbog nasrtaja na Dejtonski sporazum

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da bi bilo dobro da je Dejtonski mirovni sporazum dobio šansu da živi u punom kapacitetu, kako je i napisan, jer bi to značilo da je BiH uređeno društvo koje može izgraditi unutrašnji dijalog, ali je, nažalost, prošao različite modifikacije i BiH je stalno u krizi zbog nasrtaja na taj sporazum.

“Kroz sve godine smo vidjeli šta se dešavalo sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i da ga danas kobajagi brane oni koji su najviše doprinijeli da bude izokrenut, te da se ganja neki duh, a ne slovo tog sporazuma”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da se upravo zbog toga BiH danas nalazi u ovom prilično velikom neredu, te da to nije, kako neki kažu, jedna od najvećih ili najveća kriza, već je, kako je navela, BiH stalno u krizi upravo zbog tog nasrtaja na Dejtonski mirovni sporazum.

“Šta dalje reći kada imate čovjeka koji se predstavlja kao visoki predstavnik, a kada se pogleda Aneks 10 i ko može biti na toj funkciji, te činjenica da on nije prošao kroz tu proceduru i poziva se na Dejtonski mirovni sporazum, pa još prijeti da će nekog sankcionisati jer ne poštuje taj sporazum”, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, da sa Dejtonskim mirovnim sporazumom različitim modifikacijama u prethodnom periodu nije učinjeno to što je učinjeno, BiH bi bila uspješno društvo koje može izgraditi unutrašnji dijalog, dogovarati se, a ne zavisiti od toga da li će neko pokucati na vrata neke ambasade i čuti nekog ambasadora da mu kaže šta treba da radi.

Srpski član Predsjedništva ocijenila je da je BiH tamo gdje je sada jer su je urušili upravo oni koji se najviše pozivaju na BiH i njenu zaštitu.

“Nisu uradili ništa da bude očuvana i kada to kažem, mislim i na strani, i na domaći faktor”, rekla je Cvijanovićeva povodom 28. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Danas se navršilo 28 godina od kada je u američkoj bazi “Rajt Peterson” u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom BiH nastavila je svoje pravno postojanje kao država, sa unutrašnjom strukturom modifikovanom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama.

Napomena:

Članak je ispravljen jer je u prvobitnoj verziji teksta navedena informacija da je Dejtonskim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH, što predstavlja manipulisanje činjenicama. BiH je kao nezavisna, suverena i međunarodno priznata država postojala od 1992. godine i nije “stvorena” sastavljanjem dva entiteta 1995. godine. BiH je subjekt međunarodnog prava, ne njeni entiteti. Analizu platforme Raskrinkavanje pročitajte ovdje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije