BiH

Cvijanović: Bilo dobro da je postignut dogovor oko zajedničkih praznika na nivou BiH

Cvijanović: Bilo dobro da je postignut dogovor oko zajedničkih praznika na nivou BiH
Foto: Arhiva/Ilutracija | Cvijanović: Bilo dobro da je postignut dogovor oko zajedničkih praznika na nivou BiH

SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović naglasila je da u BiH nije bilo dobre volje da se postigne dogovor o zajedničkim praznicima, što pokazuje duboku dezintegrisanost i politike i cjelokupnog društva, institucionalno i na svaki mogući način.

"Umjesto da se to sanira na način koji bi bio prihvatljiv, postoji stalna potreba za nametanje. Silom hoće da nam se nametne visoki predstavnik, neki amabasadori silom hoće da nas natjeraju da mislimo ovako ili onako, politički partneri koji misle drugačije silom hoće da nas natjeraju da to mora biti kako oni kažu", izjavila je Cvijanovićeva za BHT.

Ona je ocijenila da bi bilo dobro da je postignut dogovor oko zajedničkih praznika na nivou BiH.

"Sada imate ironiju da se u Republici Srpskoj obilježava Dejton, temelj za ono što je danas BiH u kojoj živimo 28 godina, a sa druge strane imamo obilježavanje 25. novembra, datuma koji se vezuje za bivšu državu koja je napuštena, konceptualno, ideološki i vrijednosno", istakla je srpski član Predsjedništva.

Ona je navela da jedni neće da prihvate da je BiH postala 21. novembra, sa ovakvim unutrašnjim uređenjem kakavo je u zemlji, a sa druge strane im smeta obilježavanje 9. januara - Dana Republike Srpske, ali ne i obilježavanje 1. marta.

"Imate napad na 9. januar koji, kao bajagi, nekog vrijeđa i slično, a sa druge strane, za nešto što ste napustili, rušeći prethodnu zemlju, kažete `to su naše osnovne vrijednosti`", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da antifašisti treba da budu svi koji se opiru raznim negativnim stvarima, ali da se sve to ne smije zloupotrebljavati i tvrditi da je nešto praznik, a nije.

Prema njenim riječima, treba njegovati sve ono što je važno i pozitivno iz prošlosti na nekom univerzalnom nivou.

"Mi jedni druge treba da natjeramo da dijalogom riješimo stvari, a ne da koristimo nekoga spolja. Sve što funkcioniše na bazi sile ili nametanja ne proizvodi emotivnu vezu ni sa državom, ni sa čime. Samo vam pravi veći otpor", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da će se 9. januar - Dan Republike Srpske slaviti, dodajući da to nije provokacija, kao što to neki u FBiH predstavljaju.

Srpski član Predsjedništva BiH rekla je da ne očekuje sankcije zbog obilježavanja 9. januara.

"Ne strahujem ni od kakvih sankcija i ne znam zašto bi one postojale. Prisustvo pojedinih zemalja ovdje se već neko vrijeme i vidi samo preko sankcija i određenih prijetnji. Navikli smo na prisustvo onih koji su ovdje strani faktor, a po svojim izjavama su skoro postali lokalci i miješaju se u sve i svašta", navela je Cvijanovićeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije