BiH

Cvijanović: Bojim se da neko namjerno opstruiše gradnju "Bratoljuba"

Cvijanović: Bojim se da neko namjerno opstruiše gradnju "Bratoljuba"
Foto: Srna | Cvijanović: Bojim se da neko namjerno opstruiše gradnju "Bratoljuba"

TREBINJE - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je bojazan da neko namjerno opstruiše izgradnju zajedničkog graničnog prelaza na mostu "Bratuljub" koji povezuje Bratunac i Ljuboviju, iako je riječ o izuzetno važnoj komunikaciji.

Nakon sjednice Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije u Trebinju, Cvijanovićeva je istakla da je most "Bratoljub" jedan od primjera koji pokazuje da sa nivoom BiH uvijek postoji problem na operativnom planu.

"Tako izgleda realizovati poslove na nivou BiH - kad god dođete na operativni, praktični teren nema nikakvog pomaka, a kad dođete na politički teren stvari bivaju još gore", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Trebinju.

Premijer Srpske je naglasila da su u građevinskom smislu, u smilu imovinsko-pravnih odnosa i svih drugih procedura, Republika Srpska i Srbija riješile sve što je bilo u njihovoj nadležnosti.

"Kad sam tražila odgovor sa nivoa BiH, u Savjetu ministara su mi rekli da je problem u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO/), dok u Upravi tvrde da nisu dobili objašnjenje ili insutrukciju od Savjeta ministara", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su u ovaj projekat uložena ogromna sredstva i napori, da je projekat važan za građane i Republike Srpske i Srbije, ali da bi i nivou BiH trebalo da bude u interesu da se ovo pitanje riješi.

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da su sve nadležne instuticije u Srbiji nastojale da sa institucijama BiH riješe ovo pitanje, te da su čak predlagali da se otvori privremeni granični prelaz do otvaranja stalnog prelaza.

"Nadam se da će nakon izbora krenuti da se radi ozbiljno na ovome i da ćemo imati taj granični prelaz, zato što je on prije svega važan za svakodnevni život običnih građana. To nije i ne smije da bude stvar politike", poručila je Brnabićeva.

Most "Bratoljub" na rijeci Drini između Bratunca i Ljubovije završen je polovinom prošle godine, ali zbog nepostojanja graničnog prelaza još nije u funkciji.

Prema ranijem dogovoru, Srbija je završila izgradnju mosta i pristupne puteve sa svoje strane, Republika Srpska izgradnju pristupnih puteva iz pravca Bratunca, dok plato za carinski terminal i granični prelaz sa nastrešnicom površine 2.000 metara kvadratnih treba da izgradi BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije