BiH

Pratite nas na Google news

Cvijanović: CIK se stavio u službu političkog Sarajeva i opozicije u Srpskoj

Cvijanović: CIK se stavio u službu političkog Sarajeva i opozicije u Srpskoj
Foto: N.N. | Cvijanović: CIK se stavio u službu političkog Sarajeva i opozicije u Srpskoj
Srna

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da je današnjom odlukom o poništavanju izbora na većini biračkih mjesta u Srebrenici i Doboju, Centralna izborna komisija (CIK) BiH na najgrublji način osporila izbornu volju birača u ovim lokalnim zajednicama i stavila se u službu ostvarivanja zajedničkih političkih interesa Sarajeva i opozicionih stranaka u Srpskoj.

"Ova skandalozna odluka predstavlja svojevrsnu osvetu građanima Doboja od onih političkih partija koje su uzurpirale CIK, a koje su u tom gradu svedene na nivo statističke greške", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da istovremeno SDA, uz pomoć SDS-a i PDP-a, na ovaj način kažnjava Srebreničane zbog toga što su ubjedljivom većinom glasali za Mladena Grujičića, a ne za njihovog kandidata.

"Posebno je sramotno to što su izborni rezultati poništeni isključivo na onim biračkim mjestima na kojima glasaju srebrenički Srbi, ali ne i tamo gdje dominantno glasaju Bošnjaci", ukazala je predsjednik Srpske.

Ona je konstatovala da se neosnovanim i neargumentovanim odlukama, poput ove, nastavlja urušavanje integriteta CIK-a koje je započeto nelegalnim izborom ovog saziva i instaliranjem pojedinih članova koji su na to mjesto došli direktno sa pozicija savjetnika svojih stranačkih lidera ili iz partijskih organa i struktura.

"Republika Srpska osuđuje ovakvu odluku kao neopravdanu, politički motivisanu i usmjerenu na osporavanje izborne volje građana Srpske, kao i urušavanje njenog demokratskog kapaciteta. Osuđujemo i političku motivisanost CIK-a, činjenicu da su namjerno odugovlačili odluku, da su kršili zakon, kao i to što rade po direktivi raznih centara moći koji smatraju da načelničko mjesto u Srebrenici treba da bude rezervisano za Bošnjake, bez obzira na volju birača", poručila je predsjednik Republike Srpske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije