BiH

Cvijanović: Ešdaun jedan od najvećih destruktivaca

Cvijanović: Ešdaun jedan od najvećih destruktivaca
Foto: Vladimir Stojaković | Cvijanović: Ešdaun jedan od najvećih destruktivaca

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun bio jedan od najvećih destruktivaca koji je u BiH predstavljao međunarodnu zajednicu.

"Zapravo, Ešdaun ne bi mogao ništa uraditi da nije imao saradnike u okviru SDS-a", rekla je Cvijanovićeva na posebnoj sjednici Narodne skupštine tokom rasprave o prijedlogu odluke o stavljanju van snage odluke o sprovođenju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Ona tvrdi da su sami /u SDS-u/ pravili "spisak za odstrel" koji su davali međunarodnoj zajednici i Ešdaunu i drugima, pokušavajući da kažu kako su se odmakli od prvobitnog SDS-a.

"Ništa ne bi mogli ni vama, ni nama da niste bili njihovi saradnici i da im niste pomagali da se obračunavaju sa vašom političkom partijom, a onda i sa Republikom Srpskom", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je negirala navode opozicije da je zgrada Vlade napravljena od sredstava iz privatizacije "Telekoma" jer se zna za šta su ta sredstva iskorištena - 49 odsto usmjerno je za projekte u svakoj opštini Srpske, a 51 odsto predstavlja trajni kapital Srpske koncentrisan u Investiciono-razvojnoj banci Srpske.

"Kada je riječ o Sudu i Tužilaštvu BiH, podsjetiću vas na jedan period iz vaše vladavine, kada ste ohrabrivali ljude da idu sami da se prijavljuju, koristili ste našu policiju da ih vodi i obezbjeđivali ste im prevozna sredstva i obećavali 50.000 KM po porodici koje nikada niste isplatili, nego neko drugi kada je došao na vlast je to radio", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je upitala gdje su ti ljudi i koja je to međunarodna ili domaća pravda njima sudila, da li su pomogli porodice uglavnom njihovih stranačkih kolega koje su nagovorili da se prijave.

"Prestanite da prodajete priču kako ste bezgrešni", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je objasnila da je u ranijem periodu bilo prenošenja nadležnosti, ali da je tada bilo neko drugo vrijeme i nije se moglo znati da će međunarodna zajednica biti "toliko lažljiva".

Cvijanovićeva je istakla da mnogi iz opozicije kažu da žele referendum, ali da o tome ne mogu razgovarati sa rukovodstvom opozicionih stranaka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije