BiH

Cvijanović: Iza montiranog snimka stoji politička pozadina

Cvijanović: Iza montiranog snimka  stoji politička pozadina
Cvijanović: Iza montiranog snimka stoji politička pozadina

BANJALUKA - Audio-materijal na kome navodno govorim o kupovini poslanika montiran je i predstavlja najobičniju spekulaciju s jasnim političkim ciljem, izjavila je danas Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS.

"Nema potrebe da to posebno komentarišem, jer nadležne službe već djeluju po službenoj dužnosti i rade na utvrđivanju odgovornosti", rekla je ona Srni.

Federalni mediji objavili su u subotu snimku na kojoj tvrde da Cvijanovićeva s nepoznatim sagovornikom razgovara o kupovini dva poslanika u slučaju da, kako se tvrdi, poslanici stranke Napredna Srpska napuste koaliciju okupljenu oko SNSD-a.

Cvijanovićeva je dodala da je protiv nje kao građanina, ali i kao predsjednice Vlade RS, učinjeno ozbiljno krivično djelo, poručivši da su oni koji su taj materijal napravili, montirali i emitovali zašli u sferu koja je kažnjiva, te da im neće pomoći to što unaprijed traže alibi objašnjavajući da se ne može potvrditi njegova autentičnost. Slično kažu i u SNSD-u, koji se oglasio saopštenjem za javnost u kojem se tvrdi da je cilj montiranja snimka izvući stranku Adama Šukala iz koalicije SNSD - DNS - SP.

"Ovim materijalom se bave oni koji grčevito nastoje da dođu do broja 42 u Narodnoj skupštini RS i koji, baveći se tom temom, pokušavaju da odvuku pažnju od svoje puzeće politike pred Bakirom Izetbegovićem (zamjenikom predsjednika SDA)", ističu u SNSD-u i dodaju da je Izetbegović već danima najvjerodostojniji portparol opozicionih partija iz RS.

"On nam, u stvari, svakodnevno saopštava šta su oni to prihvatili u razgovoru s njim i zašto su oni dobri za sprovođenje njegovih političkih ciljeva. Iza političkog uspjeha SDA i DF-a stoji takozvana građanska koalicija 'Prvi mart', a SDS, PDP i NDP nisu s njima otišli da razgovaraju o sastavljanju vlasti na nivou BiH, u čemu bi se vidjelo da je to politički aranžman u kojem RS ima svoje mjesto, već su dopuzali da prihvate ideološku platformu SDA i DF-a", naglašavaju u SNSD-u.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je da je audio-materijal podvala kakvu je vrlo teško i zamisliti, iako su u politici prisutne razne podvale.

"Opozicija se odmah zakačila za tu priču i pokazuje odakle otprilike mogu da idu podvale. Stvar nije tačna, razgovarao sam s gospođom Cvijanović, potpuno joj vjerujem da nema ni govora o nečem takvom", rekao je Radmanović, koji je i predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a. On je za Radio-televiziju Republike Srpske istakao da i SNSD u cjelini odbija takvu vrstu priča. "Jasno je da je gospođa Cvijanović visoki funkcioner SNSD-a i po našim dogovorima je kandidat za najviše funkcije. Zbog toga ponovo opozicija zakuvava jednu ovako groznu priču", ocijenio je Radmanović.

On je dodao da ovaj slučaj nameće i jednu stvar koja je važna za kontrolne organe u BiH, kao i za medije i istraživačko novinarstvo.

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević vjeruje u autentičnost audio-materijala, a koji, kako je navela, pokazuje da i u SNSD-u postoje časni političari koji su ogorčeni korupcijom.

Ona je istakla da SDS od policije i tužilaštva očekuje hitnu istragu, te da "utvrde činjenice, podignu optužnice i uhapse aktere" ovog slučaja, kako bi prije formiranja vlasti spriječili da "korumpirani političari uđu u vlast".

U PDP-u, pak, pozivaju Specijalno tužilaštvo RS da utvrdi autentičnost snimka te da su spremni da se izvinu ako se utvrdi da je snimak montiran.

Miroslav Brčkalo, član Predsjedništva PDP-a, danas je na pres-konferenciji izjavio da je interesantan način na koji je audio-materijal dospio u javnost.

"Pitanje je da li se to dogodilo slučajno ili je riječ o unutarstranačkom obračunu u SNSD-u, kako bi se neko riješio konkurencije", izjavio je on.

U SRS-u su takođe pozvali nadležne da ispitaju autentičnost snimka i da li je nekim poslanicima nuđen novac da pređu u suprotne redove. Dodali su da je riječ o teškom krivičnom djelu ako se utvrdi da je materijal autentičan. I Narodni demokratski pokret (NDP) insistira da Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH provjeri navode iz audio-materijala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije