BiH

Cvijanović: Izazovi ojačali Republiku Srpsku

Cvijanović: Izazovi ojačali Republiku Srpsku
Foto: Screenshot/RTRS | Cvijanović: Izazovi ojačali Republiku Srpsku

BANJALUKA - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je razvojni put Srpske uvijek bio pod određenim opterećenjem, ali da su njene institucije odgovorile svakom zadatku i da je Republika Srpska iz svakog problema izlazila jača.

Cvijanović je poručila je da će Republika Srpska i ove godine proslaviti Dan Republike.

Proslava će biti prilagođena epidemiološkoj situaciji.

"Sadržajno će biti sve ono na šta smo navikli, ali neće biti okupljanja. Određene stvari dešavaće se bez prisustva publike", navela je predsjednica Srpske.

Cvijanović je istakla da će svečani defile, kako je odlučeno na organizacionom odboru, biti pomjeren za Vidovdan ove godine.

"U vrijeme kada je nastajala Republika Srpska donošene su teške političke odluke. Nakon toga, imali smo težak period rata, ratnih stradanja, gubitka ljudskih života, mnogo ranjenih, i sve traume koje smo nosili iz rata u vrijeme kad se branila sloboda i stvarale pretpostavke da sve ove generacije žive u slobodi", rekla je Cvijanović za RTRS.

Podsjetila je da je razvojni put Srpske uvijek bio pod nekim opterećenjem.

"Ono što me raduje je da naše institucije ne samo da su odgovorile zadatku, nego su nekada išle možda i više naprijed nego što smo mi mislili da možemo", navela je Cvijanović i dodala da je "nekada bilo političkih pritisaka, velikih ekonomskih i finansijskih poteškoća, a sada imamo problem pandemije". 

Cvijanović je naglasila da je Republika Srpska od svog nastanka do danas prošla kroz brojne izazove iz kojih je uvijek izlazila jača.

"Ne samo da smo uspjeli da izađemo iz problema, nego smo bivali jači. Vjerujem u ono što se zove budućnost Srpske znajući na koji način obilježavamo i 9.januar, ali i način na koji se odnosimo prema samoj Republici, institucijama i građanima. Mora da postoji čvrsta veza između institucija i građana i na to sam jako ponosna", rekla je predsjednica Srpske.

Istakla je da je Srpska opredijeljena da se u miru razvija.

"Vrijednost slobode, mira, razvoja i sazrijevanja je zaista veliki", poručila je predsjednica Srpske.

Kada je riječ o zastrašivanjima koja dolaze iz BiH, Cvijanović je rekla da postoji politička namjera da se izbriše sve ono što je postojalo prije Dejtona.

"Ali postoji politička, pravna i istorijska činjenica. 9. januar je tu, Srpska je formirana toga dana i to se ne može zanemariti. Republika Srpska je nastala u miru", poručila je predsjednica Srpske.

Istakla je da mnogima smeta kapacitet koji ima Republika Srpska.

"Ali ne smijemo uljepšavati stvari. Ima mnogo stvari koje se trebaju uraditi, doraditi , ozbiljnije shvatiti, ali ne može se reći da Srpska ne funkcioniše, da je nestabilna kad je i te kako stabilna, uprkos svim nastojanjima da se obezvrijedi njena stabilnost", naglasila je predsjednica Srpske.

Cvijanović je naglasila da je pred nama teška godina, ali da je sigurna i zna da će Srpska prebroditi sve probleme.

Posebna odlikovanja za zdravstvene radnike 

Posebna odlikovanja na Dan Republike vezana su za zdravstveni sektor, zdravstvene radnike i institucije u oblasti zdravstva koje su zaista podnijele ogroman teret zbog pandemije virusa korona, izjavila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović za RTRS.

Cvijanović je istakla da one ne bi mogle podnijeti taj teret da nije postojala tolika i sposobnost i volja da se pomogne i da se odupre jednom takvom neprijatelju od strane naših zdravstvenih radnika.

"Zahvaljujući njima, uspjeli smo da uđemo u Novu godinu sa svješću da moramo da se čuvamo, ali i da znamo da imamo opremljene bolnice, sposobne ljude i kadrove koji se mogu nositi sa ovim velikim zlom", istakla je Cvijanović.

Cvijanović je rekla da je pandemija virusa korona uticala na ekonomiju Srpske i da će se taj problem morati rješavati u narednih nekoliko godina.

"To je taj postepeni izlazak iz krize, saniranje određenih posljedica uklanjanje štetnih efekata. Mora i dalje da postoji veza između privrede i institucija", naglasila je predsjednica Srpske.

Cvijanović je podsjetila da je privreda dobila značajna sredstva u vidu podrške od Vlade Srpske.

"Namjera je bila da se očuvaju određene poslovne aktivnosti, prevashodno radna mjesta naših ljudi koji rade u privredi i da im se koliko – toliko da određena sigurnost da će zadržati svoja radna mjesta. Uspjeli smo to da uradimo", izjavila je Cvijanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije