BiH

Cvijanović: Izvjestan i dalji rast penzija

Cvijanović: Izvjestan i dalji rast penzija
Foto: Srna | Cvijanović: Izvjestan i dalji rast penzija
Srna

BIJELJINA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je na panelu sa penzionerima u Bijeljini da je u Srpskoj obezbijeđena redovnost isplate i izvjesnost da će se penzije povećavati.

"To su mali koraci, ali su vrlo značajni i obaveza naredne vlade biće da održi ovakav pristup prema penzionerima, što znači stalno povećavanje penzija kako bi se popravio njihov materijalni status", rekla je Cvijanovićeva. 

Ona je zahvalila penzionerima i njihovim predstavnicima na dobroj komunikaciji i saradnji, uz ocjenu da bez toga ne bi bilo ni dobrih rješenja u penzijskom sistemu. 

Među dobrim rješenjima Cvijanovićeva je kao ključno navela odluku o trezorskoj isplati penzija iz 2016. godine, čime je penzionerima obezbijeđena zagarantovana redovnost isplate do 10. u mjesecu ili ranije. 

"Paralelno smo, u dogovoru sa penzionerima i skupštinskim odborom za ovu oblast, postepeno povećavali penzije i dostigli povećanje od gotovo 20 odsto", istakla je Cvijanovićeva. 

Ona je najavila i podršku penzionerima koji imaju najniža primanja kroz isplatu jednokratne pomoći, o čemu će se odlučivati u ponedjeljak, a za ovu namjenu već je obezbijeđeno između dva i 15 miliona KM. 

"Pravimo i koncept za povećanje penzija sljedeće godine i nadamo se da će to biti redovno povećanje početkom godine, s obzirom da je finansijska situacija u Republici Srpskoj daleko bolja, porasle su i plate, a privređivanje je mnogo bolje nego što je bilo", ocijenila je Cvijanovićeva. 

Prema njenim riječima, obaveza naredne vlade biće da održi ovakav pristup prema penzionerima, što znači stalno povećavanje penzija kako bi se popravio njihov materijalni status. 

Osim Cvijanovićeve, u panel diskusiji sa penzionerima učestvovali su direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Mladen Milić i predsjednik Republičkog udruženja penzionera Rade Rakulj. 

Milić je u uvodnom obraćanju rekao da je učešće prosječne penzije u Srpskoj u prosječnoj plati 43,2 odsto, što je veće učešće nego što ima Hrvatska koja je član EU. 

Prema njegovim riječima, Fond PIO u Srpskoj od 2016. godine ima znatna poboljšanja svih parametara. 

"Prosječna penzija u Srpskoj je 388 maraka, ali imamo svega osam odsto penzionera sa punih 40 godina staža osiguranja ili svega 20.000 njih, što je razlog za ovakvu prosječnu penziju, dok je prosječna penzija za one sa punim stažom 540 KM ili 64 odsto od prosječne plate", naveo je Milić. 

On je istakao da se u isplati penzija 80 odsto pokriva iz doprinosa, po čemu je Srpska u vrhu među zemljama regiona, navodeći da samo četiri države u Evropi u potpunosti pokrivaju isplatu penzija iz doprinosa. 

Predsjednik Republičkog udruženja penzinera Rade Rakulj rekao je na panelu u Bijeljini da u Fondu PIO ima hiljade korisnika sa pravima iz rata, što je problem kakav nemaju drugi sistemi. 

"Radnik ne može finansirati radna prava, nego to moraju svi građani Republike Srpske i moramo biti solidarni", istakao je Rakulj. 

On je pohvalio saradnju penzionera sa Vladom Srpske i istakao da je ova populacija vrlo uvažena i poštovana u Vladi Republike Srpske sa kojom imaju bliske i razumne kontakte na bazi argumenata.

Organizator panela o temi "Najstarija populacija prioritet Vlade Republike Srpske" je Fond PIO, a skup je održan u sali Centra za kulturu u Bijeljini.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

Aco.bc33

Nemojte zaboraviti ugasiti svjetlo kad svi odu.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Najčitanije