BiH

Cvijanović: Napad na Petkovićevu svjedoči o teškom položaju srpskih povratnika

Cvijanović: Napad na Petkovićevu svjedoči o teškom položaju srpskih povratnika
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Cvijanović: Napad na Petkovićevu svjedoči o teškom položaju srpskih povratnika

SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović pozvala je nadležne institucije da u najskorijem roku privedu pravdi napadače na srpsku povratnicu Ljeposavu Petković iz Vozuće, ističući da je ovaj napad samo jedan u nizu dokaza koji svjedoče o teškom položaju srpskih povratnika na prostoru Federacije BiH.

Cvijanovićeva je najoštrije osudila ovaj vandalski čin, podsjećajući da je riječ o trećem napadu na 77-godišnju staricu i njenu imovinu u posljednje dvije godine.

"Njena bezbjednost je u kontinuitetu ugrožena, zbog čega je neophodno hitno reagovanje svih nadležnih institucija", upozorila je Cvijanovićeva.

Ona je pozvala nadležne institucije da počinioce u najskorijem roku privedu pravdi i Petkovićevoj konačno obezbijede miran i siguran život, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Srpska povratnica u Stošnici kod Vozuće u Federaciji BiH Ljeposava Petković (77) pretučena je noćas u porodičnoj kući nakon što su joj dva lica sjekirom provalila u kuću i prijetili da će je ubiti.

Ona je izrazila zabrinutost za bezbjednost, budući da se ovo dešava treći put i podsjetila da su joj početkom novembra u noćnim časovima nepoznata lica pokušala provaliti u kuću oštetivši ulazna vrata kuće, što je takođe prijavila policiji u Zavidovićima.

I dalje nema odgovara na pitanje gdje se nalazi Jovanka Đurić (89) iz ozrenskog sela Tumare u federalnoj opštini Lukavac čiji je nestanak prijavljen 30. jula, kao ni ko je u avgustu napao pedesetogodišnju Radmilu Simić iz ovog mjesta, koja je pronađena svezana i naga kraj svoje porodične kuće. Prethodno je fizički napadnut Mirko Spasojević.

Četiri srpske povratničke porodice napustile su Tumare iz straha za ličnu bezbjednost nakon napada na Simićevu, te neuspjele potrage za Đurićevom.

Prije dvije godine nestao je Srbin povratnik u naselje Komari, mjesna zajednica Milino Selo, a prošle godine Vaskrsije Tubić iz Donje Brijesnice kod Lukavca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije