BiH

Cvijanović: Obilježiti i sačuvati od zaborava istorijske činjenice

Cvijanović: Obilježiti i sačuvati od zaborava istorijske činjenice
Foto: Srna | Cvijanović: Obilježiti i sačuvati od zaborava istorijske činjenice
Srna

BANJALUKA - Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je značaj obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta kako bi se od zaborava sačuvale važne istorijske činjenice kao što je stradanje jevrejskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

Cvijanovićeva je navela da su Jevreji i Srbi narodi koji dijele tragične momente iz prošlosti, te da je važno da zajedno obilježavaju sve te značajne datume i da organizuju zajedničke komemoracije.

"Ali i da se uvijek na ovakvim događajima podsjetimo koliko je veliko bilo to zlo koje je tada haralo svijetom, kao i da ne zaboravimo žrtve koje su tada stradale", rekla je Cvijanovićeva novinarima prije početka Memorijalne akademije povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Ona je navela da su ovakvi događaji prilika i da se pokaže velika ljubav, razumijevanje i bratski odnosi Republike Srpske i Izraela.

"Da gajimo dobre odnose i da se zajedno sjećamo svih tih tragičnih momenata, nedužnih života i ogromnog stradanja jevrejskog naroda, kao što je i srpski narod pretrpio na prostoru bivše Jugoslavije, odnosno na prostoru tadašnje NDH u vrijeme Drugog svjetskog rata", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo jer srpski i jevrejski narod već duži niz godina rade na razvijanju dobrih odnosa, koji su puni razumijevanja i ljubavi.

"Važno je i to što zajedno možemo da razmišljamo o tome šta su to neki strateški pravci za mirnu budućnost na svim prostorima u svijetu", rekla je Cvijanovićeva.

U Jevrejskom kulturnom centru "Arie Livne" u Banjaluci večeras je održana memorijalna akademija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta koji se obilježava 27. januara.

Akademiji su prisustvovali i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, potpredsjedavajuća Vijeća naroda Srpske Nada Tešanović i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, kao i druge visoke zvanice Republike Srpske, gosti iz diplomatskog svijeta i Jevrejske zajednice Banjaluka.

Akademiju su organizovali Jevrejska opština Banjaluka i Društvo srpsko-jevrejskog prijateljstva.

Prethodno je povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta na Palati Republike u Banjaluci na tamnoj pozadini prikazan broj koji simbolizuje 6.000.000 Jevreja koji su stradali u Holokaustu uz poruku "Mi pamtimo", koja je univerzalna i koriste je sve jevrejske organizacije i zajednice u svijetu povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije