BiH

Cvijanović: Odluke Ustavnog suda u kontinuitetu štetne po interese Srpske

Cvijanović: Odluke Ustavnog suda u kontinuitetu štetne po interese Srpske
Foto: Velibor Tripić | Cvijanović: Odluke Ustavnog suda u kontinuitetu štetne po interese Srpske

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da su odluke Ustavnog suda BiH u kontinuitetu štetne po interese Republike Srpske jer se kose sa temeljnim ustavnim principima na kojima počiva dejtonska BiH.

Cvijanovićeva je naglasila da zabrinjava glasačka mašinerija u kojoj uporno učestvuju strane sudije i to samo po sebi ukazuje da BiH nema nikakav kredibilitet, a nažalost i sami građani su, generalno govoreći, izgubili povjerenje u pravosuđe.

"Zabrinjava i činjenica da odluke Ustavnog suda BiH u kontinuitetu doprinose pogoršanju ukupne političke atmosfere u BiH i produbljivanju nepovjerenja među narodima, jer umjesto da budu u funkciji zaštite ustavnosti one služe kreiranju sistema koji odudara od onog što su predvidjeli Dejtonski sporazum i Ustav BiH", istakla je predsjednik Republike.

Ona je upozorila da je zabrinjavajuće i to što Ustavni sud BiH u zadnje vrijeme radi ono što su ranije radili visoki predstavnici, te da se ovome pribjeglo da bi se izbjegla kritika na račun OHR-a, a sve pod pretpostavkom da se odluke sudova moraju poštovati, pa da tu i nema mjesta kritici.

"Ja bih voljela da građani Republike Srpske i Federacije BiH žive u ambijentu u kojem vlada pravna sigurnost. Ali kakva je to pravna sigurnost ako o istim pitanjima sud za Brčko Distrikt kaže jedno, a za Republiku Srpsku drugo, ili ako u istom pitanju koje se odnosi na Republiku Srpsku jednom kaže jedno, a drugi put ne uzme u obzir ono što je rekao u nekoj prethodnoj odluci", navela je Cvijanovićeva za Srnu.

Ona je naglasila da Ustavni sud BiH prilikom odlučivanja nije prihvatio iste principe kojima je riješeno pitanje raspolaganja imovine u Brčko Distriktu prema kojem je prihvaćen Zakon o javnoj svojini Brčko Distrikta i Distriktu je omogućeno da svojom imovinom upravlja i raspolaže u punom kapacitetu.

Takođe, navela je Cvijanovićeva, Ustavni sud BiH je u postupku odlučivanja bio kontradiktoran i nije vodio računa o postojanju odluke iz 2000. godine kojom je odbijen zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 58 stav 1, 59 stav 4 i 5, 60 i 68 tačka 6 Ustava Republike Srpske, a kojim je potvrđeno pravo Republike Srpske da reguliše svojinske odnose i zaštitu svih oblika svojine na svojoj teritoriji.

Predsjednik Republike je konstatovala da zabrinjava i nedosljednost ovog suda.

"Današnji sastanak bio je konstruktivan, i dva zaključka su donesena jednoglasno. Narodna skupština Republike Srpske je centralno i najpozvanije mjesto u kojem se treba štititi dejtonska pozicija Republike Srpske i braniti njene ustavne nadležnosti. Posebna sjednica Narodne skupštine biće održana u ponedjeljak.

Danas je odlučeno i da predstavnici iz Srpske neće učestvovovati u odlučivanju u institucijama BiH dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda BiH, odnosno stranih sudija. Žalimo što se Ustavni sud BiH godinama percipira kao politički instrument u rukama bošnjačke politike poduprte visokim predstavnicima", naglasila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Republike je istakla da je građanima Srpske dosadilo da oni i Republika Srpska stalno moraju od nečeg da se brane u državi u kojoj bi trebalo da zajednički žive sa drugima.

"Institucijama Srpske je preko glave toga da rasipaju energiju na eksperimente umjesto da se, u partnerstvu sa drugima, radi na poboljšanju ekonomske i socijalne situacije. Godinama trpimo udare na identitet, obilježja, Dan Republike, a sada i na imovinu, vlasništvo i svojinu", konstatovala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je prema Ustavu, Republika Srpska nadležna da uređuje svojinske odnose.

"Mi smo za to da se ova država uredi na način da bude po mjeri svima, i u tome smo partneri. Ako je BiH predviđena da bude samo mjesto u kojem ćemo jedni druge osporavati ili jedni drugima zagorčavati život, nisam sigurna da se to može uošpšte više tolerisati", poručila je Cvijanovićeva.

Govoreći o reakcijama iz Federacije BiH od bošnjačkih političara, ona je rekla da su očekivane i ne treba bilo koga u Srpskoj da dotiču.

"Mi trebamo dati svoj doprinos u tome da pokušamo urediti stvari na način da budu prihvatljive za sve. Naša odgovornost je pred građanima i Ustavom, a ne da razmišljamo o njihovim reakcijama. Zato je važno da institucije Republike Srpske funkcionišu, a ne da se bavimo time hoće li ikada biti izabrana, recimo, nova Vlada FBiH ili hoće li ikada u ovom vijeku biti održani izbori u Mostaru ili hoće li ikada biti ukinuta strašna segregacija u obrazovnom sistemu FBiH koja se ogleda kroz koncept 'dvije škole pod jednim krovom'", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da je ponosna što Republika Srpska pokazuje kapacitet da brzo implementira izborne rezultate, što sva djeca idu zajedno u jednu školu pod je

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije