BiH

Cvijanović: BiH tretiraju kao koloniju

Cvijanović: BiH tretiraju kao koloniju
Foto: Nezavisne novine | Cvijanović: Odreći se politike sile, a oživjeti dijalog i diplomatiju

ASTANA - Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH rekla je da je očigledno da ne postoji "međunarodna zajednica" u smislu autentične kolektivne organizacije te da je klima globalnog ili međunarodno okvira suviše polarizovana da bi mogla da se posmatra kao jednoobrazno zajedničko tijelo.

Obraćajući se na Međunarodnom forumu u Astani, Cvijanovićeva multilateralne strukture postaju alat, odnosno sredstvo za ostvarenje interesa i sebičnih ciljeva malog broja država koje imaju navjveću ekonomsku, političku ili vojnu moć. 

"Stoga se, u ovako globalizovanom svijetu, neophodno vratiti ka široj univerzalnoj platformi, a istovremeno održavati sve oblike regionalne saradnje. Očigledno je da su UN, kao globalna platforma suočene sa brojnim preprekama u ostvarivanju svoje mislije i osnovne ulge", rekla je Cvijanovićeva. 

Ona je navela da dolazi iz zemlje koja može da posluži kao pravi primjer kako su neke zemlje zloupotrijebile multilateralne strukture da bi izmanipulisale sprovođenje međunarodnog ugovora koji je uspostavio mir i ustavni poredak u BiH. 

"Suprotno svojoj prvobitnoj ulozi i djelovanjem izvan svojih ovlaštenja, strane diplomate u ulozi visokih predstavnika pretvorili su su se u vladare koji su uzurpirali nadležnosti naših domaćih institucija i nametali brojna zakonska akta, mijenjali ustave entiteta, a čak i smjenjivali izabrane zvaničnike dekretom i mimo zakonskog postupka. Njihovo stalno prisustvo i sila koju nezakonito sprovode stvorile su okolnosti pod kojima se BiH tretira kao kolonija", istakla je Cvijanovićeva. 

Takođe, ona je rekla da nakon završetka Hladnog rada živimo u globalnom svijetu u kom je multilateralizam jedan od prerogativa u međunarodnim odnosima, i svi učesnici međunarodnih odnosa, bilo da su to države ili drugi subjetki, snažno su upućeni jedni na druge i izrazito međuzavisni. 

"Budimo iskreni i kažimo da su se neke od najvećih svjetskih kriza dogodile zbog nemoći multilateralizma u rješavanju nagomilanih regionalnih i globalnih problema. Politika moći ili sile, s jedne strane, i politika demokratskog multilateralizma, s druge strane, predstavljaju dvije suprotne, međusobno nepmirljive krajnosti", rekla je Cvijanovićeva. 

Takođe, u svom obraćanju, ona je istakla i da funkcionalan multilateralizam ne može opstati bez odgovarajućih okolnosti i sistema multipolarne moći, u kome nijedan akter niti više njih ne bi bio u mogućnosti da drugima nameće vlastita pravila i stavove u kome bi nivo međusobnog poštovanja i komuniciranja bio mnogo viši od današnjeg. 

Cvijanovićeva je istakla i da ako istinski želimo da ojačamo zajedničke multilateralne strukture da je neophodno da se pojedini akteri odreknu politike sile. 

"To znači da pojedinačne države ne smiju upotrebljavati niti zloupotrebljavati regionalne i globalne strukture da bi drugima nametali vlastite interese", rekla je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije