BiH

Cvijanović: Ogroman prostor za unapređenje poslovne klime

Cvijanović: Ogroman prostor za unapređenje poslovne klime
Foto: Arhiva | Cvijanović: Ogroman prostor za unapređenje poslovne klime

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da postoji ogroman prostor u BiH za unapređenje poslovne klime i poboljšanje poslovnog ambijenta, za šta je neophodno usaglašavanje određenih propisa.

Komentarišući izvještaj Svjetske banke o lakoći poslovanja u svijetu prema kojem je BiH na 89. mjestu, Cvijanovićeva je ocijenila da je BiH, nažalost, na tom mjestu, ali da bi se moglo pričati o kriterijumima ove institucije.

"Postoji potreba da dva entiteta i dalje nastave usaglašavanje određenih propisa, obaveza, nameta i svega što je važno za promjenu poslovnog ambijenta. Mislim da sam kao premijer Republike Srpske pokazala da sa drugim entitetom možemo da funkcionišemo na ovakav način i radimo na stvaranju ujednačenog poslovnog ambijenta", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenom mišljenju, jedno od najvažnijih pitanja je smanjivanje opterećenja na rad, ali i jačanje rada kontrolnih organa.

"Postoji i dalje velika siva zona koja nije zahvaćena i jasno se odražava na nedstatak određenih sredstava za budžet i fondove. Moramo i ubrzavati pojedine procedure, a u proteklih 10 godina smo dosta uradili na ovome", kaže Cvijanovićeva.

Ona je istakla da Vlada ima jakog saveznika u Sindikatu i poslovnoj zajednici u stvaranju boljih uslova za poslovanje.

Premijer Srpske je napomenula da jednako razmišlja o privlačenju stranih investitora i kako ojačati domaće.

"Uvijek je važna poruka kada imate stranog investitora i možete ga privući povoljnim uslovima za poslovanje. Ako pogledate namete koji postoje u Srpskoj i uporedite sa regionom, vidjećete da smo mi veoma konkurentni", rekla je Cvijanovićeva i podsjetila da su mnoge lokalne zajednice u Srpskoj dobile određene sertifikate kao mjesta za povoljna ulaganja.

Ona je naglasila da se mora voditi računa i o opštoj poruci koja odlazi iz BiH.

"Nažalost, često odlazi poruka koja je gora od realnog stanja. To su određene prepreke, ali ni stranci koji djeluju posredstvom različitih amabasada nikada nisu iskoristili potencijal ili ponudu koja postoji u BiH", smatra Cvijanovićeva.

Na pitanje da li će u Republici Srpskoj još biti smjena, Cvijanovićeva je rekla da hoće, ali da o tome neće sada da govori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije