BiH

Cvijanović: Ovo je vrijeme da se zapadni Balkan kolektivno brani

Cvijanović: Ovo je vrijeme da se zapadni Balkan kolektivno brani
Foto: Arhiva | Cvijanović: Ovo je vrijeme da se zapadni Balkan kolektivno brani

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da bi podržala ideju da budu formirane mješovite policijske i vojne snage zemalja zapadnog Balkana koje bi bile raspoređene na spoljnim granicama zapadnog Balkana u cilju zaustavljanja velikog talasa migranata za koji se očekuje da će stići na ovo područje.

"Ako EU ima pravo da na taj način tretira svoje spoljne granice zašto mi to ne bismo uradili? Ovo je veliki izazov i nešto što u potpunosti može da promijeni sliku budućnosti ne samo zapadnog Balkana nego i cijele Evrope. To zahtijeva koncentrisan odgovor svih zemalja. Ovo je vrijeme da se zapadni Balkan kolektivno brani", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da zapadnobalkanske države ne mogu uticati na to kako će Grčka riješiti svoj problem, šta će uraditi Turska i da li će EU sa njima ispregovarati neko bolje rješenje.

"Sve je izašlo van kontrole i vrijeme je za kolektivnu odgovornost država zapadnog Balkana umjesto da trošimo energiju na prepucavanja, politikantstvo i mržnju koja je davno trebala biti sahranjena. Ako snage tih država mogu da idu po svijetu i učestvuju u mirovnim misijama, a ne mogu da brane svoja ognjišta onda nešto nije u redu. Doći će vrijeme za ovakvu inicijativu jer je nemoguće da parcijalno razmišljamo o ovim stvarima. Ko smo mi ako nismo u stanju da štitimo sami sebe, nego se oslanjamo na druge", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je očigledno da dogovor između EU i Turske ne funkcioniše.

"Zabrinuta sam jer se to ne dešava daleko od nas. Ako migranti uspiju da prođu grčku granicu ogroman broj tih ljudi će se naći u državama našeg regiona. Migrantska kriza se može riješiti na drugačiji način i potreban je kredibilniji nastup i EU i Turske. Države zapadnog Balkana treba da razmišljaju kako da se zaštite i da se ne uzdaju samo u to kako će EU zaštiti svoje spoljne granice", istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ima apsolutne nadležnosti na teritoriji Srpske i obavezu da štiti njenu teritoriju u skladu sa zaključcima Vlade da Republika Srpska ne može da prima migrante.

"Jedino što na mikroplanu možemo da uradimo jeste da zaštitimo svoju teritoriju i da ne dozvoljavamo da ovdje budu napravljeni stacionari za migrante. Naša obaveza je da štitimo teritoriju Srpske", navela je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da ovo vrijeme pokazuje besmislicu povika iz Sarajeva i međunarodne zajednice da Srpskoj ne treba rezervni sastav policije.

"Kada imamo ovakve krize možemo da angažujemo rezervni sastav, a redovna policija može da radi svoje poslove i da bude podrška. Sada se vidi u koliko besmislenih situacija dolazimo zbog raznih glupih i bezobraznih pristupa prema nama. Republika Srpska i Federacija BiH su trebale zajedno da rade i svi smo trebali da imamo rezerviste koji mogu da preuzmu teret odgovornosti za bezbjednosnu situaciju", poručila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije