BiH

Cvijanović: Povećanje plata čim se steknu uslovi

Cvijanović: Povećanje plata čim se steknu uslovi
Foto: N.N. | Cvijanović: Povećanje plata čim se steknu uslovi

BANJALUKA - Naš prioritet kada je u pitanju realni sektor je da se situacija zaista popravi. Svim snagama moramo da stvaramo bolje uslove zato što nam sve drugo zavisi od realnog sektora, kazala je danas Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS.

Ona je navela da su tu već napravljeni određeni pomaci. Premijerka RS je nakon konsultacija s predstavnicima Saveza sindikata RS, održanih povodom izrade budžeta RS za narednu godinu i Programa ekonomskih reformi za period 2018 - 2020, izrazila zadovoljstvo time što RS ima daleko više prikupljenih prihoda nego što je to bilo u toku prošle godine.

"Tendencija i ono što jesu trendovi je da i dalje idemo uzlaznom linijom. Rekli smo da će Vlada prateći rast BDP-a i jedne uopšteno povoljnije slike odraziti to kroz povećanje plata u nekom budućem periodu. Naš prioritet sada je da se zadrži fond plata iako MMF traži smanjenje. Kada je u pitanju prosvjeta, radićemo zajedno s njima na poboljšanju materijalnog statusa, ali i pored toga što im nekoliko godina nismo povećavali plate, one su i dalje vrlo konkurentne kada je u pitanju regija", rekla je Cvijanovićeva.

Jedno od pitanja kojima su se bavili je i najniža plata i potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora.

"Razumijemo zahtjeve da se najniža plata poveća, mi smo svojim intervencijama i prije godinu dana uticali da do toga dođe. Sastanak u vezi s opštim kolektivnim ugovorom će biti u naredne tri sedmice i mislim da je tu većina stvari dogovorena", rekla je Cvijanovićeva.

Navela je da su zajedno sa Sindikatom napravili reprogram dugova koji su bili po osnovu starog kolektivnog ugovora.

"Moram reći da se sve to uredno izvršava i tu nema zastoja", kaže Cvijanovićeva.

Ranka Mišić, predsjednica SS RS, kazala je da su njihovi zahtjevi koje su iznijeli vrlo dobro argumentovani.

"To je potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora, povećanje najniže plate, koja bi trebalo da iznosi 50 odsto od prosječne plate u RS, povećanje plata u realnom sektoru te na kraju izmjena Zakona o radu. Sve ovo je vrlo dobro argumentovano i utemeljeno", navela je Mišićeva.

Ona je istakla da je ovo trenutak da se nakon deset godina ide ka tome da se jača pozicija radnika, koji stvara vrijednost koristeći sve benefite koje su poslodavci dobili u smislu rasterećenja privrede.

Sastanku je prisustvovao i Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, koji je rekao da je rano govoriti o povećanju plata, s obzirom na to da ima nekih drugih potreba koje treba crpiti iz određenih dobrih rezultata.

Poslodavci zahtijevaju smanjenje poreza

Ključni zahtjev poslodavaca je smanjenje poreza i doprinosa, a prva konkretnija rasterećenja, kako sada stvari stoje, mogu očekivati tek od 2019. godine. Prednacrtom ekonomskih reformi od 2018. do 2020, o kojem se trenutno vodi javna rasprava, Vlada je predvidjela smanjenje opterećenja na platu, uz obrazloženje da bi se prije toga morao promijeniti način obračuna poreza i doprinosa, tako da se sa ugovorene neto plate pređe na ugovorene plate s porezom na dohodak, odnosno da se fiksira oporezivi dohodak.

"Predložili smo da kraj ove godine bude polazna tačka i da mi kroz povećanje plata i otvaranje novih radnih mjesta utičemo na povećanje prihoda po osnovu poreza i doprinosa, a da se iz tog povećanja nama smanje porezi i doprinosi. Znamo da zbog velikih kredita to ne možemo očekivati u idućoj godini i spremni smo da prihvatimo da do smanjenja dođe od 2019", kazao je Saša Trivić, član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije