BiH

Cvijanović: Reafirmisati profesiju prosvjetnih radnika

Cvijanović: Reafirmisati profesiju prosvjetnih radnika
Foto: Srna | Cvijanović: Reafirmisati profesiju prosvjetnih radnika

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je večeras na svečanosti uručenja svetosavskih nagrada u Banjaluci značaj prosvjetnih radnika u životu svakog pojedinca i njihove uloge trećeg roditelja, kao i potrebu da se ova profesija reafirmiše.

Cvijanovićeva, koja je nekadašnji prosvjetni radnik, naglasila je da je značajno uručenje nagrada, ali i to da se poboljša status ljudima iz ove profesije, da im se stvore bolji uslovi za rad, da se sačuva njihova uloga u društvu.

Ona je rekla da će ubuduće prosvjetni radnici zajedno sa resornim republičkim ministarstvom raditi na reformi obrazovnog sistema.

"Naša djeca kada odu u svijet, tamo postižu dobre rezultate potkovani sa puno više znanja u odnosu na drugu", napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da globalizacija nalaže da djecu u Srpskoj treba da pripremati za buduće izazove, profesije, znanja koja će biti funkcionalna i operativna i omogućiti im da lakše dođu do posla koji će biti dobro plaćen.

Cvijanovićeva je istakla prosvjetni radnik jeste treći roditelj, dodajući da se do kraja života pamti učitelj, nastavnik i razredni starješina.

"To samo po se bi već dovoljno govori koliko je prosvjetni radnik sastavni dio ili cijelog života po fazama odrastanja i svega što naša zrelost nosi", rekla je predsjednik Srpske.

Cvijanovićeva je čestitala nagrađenima prosvjetnim radnicima, te izrazila nadu da će dodjela svetosavskih nagrada postati tradicija.

"Nadam se da ćemo kao društvo pokazati sposobnost da prepoznamo uspjeh prosvjetara, a sutra ljekara, sportiste, glumaca, da se vratimo onim vrijednostima koje su izgubile na značaju zato što smo se nalazili u vrtlogu promjena i transformacija", navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je poželjela svim prosvjetarima uspješan rad u školama, da škole u Srpskoj da budu modernije.

"Želim svima nama veći uspjeh u našem društvu, a to je Republika Srpska", istakla je Cvijanovićeva.

Na svečanosti u Dječijem pozorištu Srpske večeras su uručene svetosavske nagrade za 24 prosvjetna radnika.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ove godine prvi put dodjeljuje svetosavske nagrade nastavnicima za postignute izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja učenika i doprinos kvalitetnijem vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj u školskoj 2018/2019. godini.

Pokrovitelj svečane dodjele svetosavskih nagrada je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije