BiH

Cvijanović: Školarine na javnim univerzitetima ne treba povećavati

Cvijanović: Školarine na javnim univerzitetima ne treba povećavati
Cvijanović: Školarine na javnim univerzitetima ne treba povećavati

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike, Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da je tačno da su školarine na javnim univerzitetima u Srpskoj znatno niže u odnosu na sve zemlje u regionu, ali da je njen stav da ih ne treba povećavati, te da će taj stav zastupati na sjednici Vlade.

"Tačno je da su školarine na našim javnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj znatno niže u odnosu na sve zemlje regije, kao i da u cijelom našem okruženju postoje zahtjevi univerziteta da se školarine povećaju, ali smatram da umjesto parcijalnih rješenja treba preduzimati sistemske mjere i temeljite reforme", rekla je Cvijanovićeva na pitanje Srne da prokomentariše najave o mogućem povećanju školarina na javnim univerzitetima u Republici Srpskoj.

Ona je pojasnila da tu prvenstveno misli da je potrebno napraviti daleko vidljiviju vezu između kadra koji se obrazuje i potreba na tržištu radne snage.

"Kad znamo da smo čvrsto zakoračili na taj put, onda će povećanje školarina biti itekako opravdano", istakla je premijer Srpske.

Ona je podsjetila da je Vlada u prethodnom periodu izvršila značajna ulaganja s ciljem poboljšanja studentskog standarda, što se manifestuje kroz rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih fakulteta i studentskim domova, i sve vrijeme je zadržala politiku niskih troškova studiranja gdje su i školarine, ali i cijena smještaja i ishrane studenata održavani na nivou neuporedivo nižem u odnosu na naše okruženje.

"O pitanju školarina, ali i uslova studiranja namjeravam razgovarati sa Unijom sudenata Republike Srpske sljedeće sedmice, a plan je i da Vlada sa predstavnicima univerziteta razgovara o unapređenju visokoškolskog obrazovanja", najavila je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije