BiH

Cvijanović: Srpska mora da insistira na Dejtonskom sporazumu (Ispravljeno)

Cvijanović: Srpska mora da insistira na Dejtonskom sporazumu (Ispravljeno)
Foto: N.N. | Cvijanović: Srpska mora da insistira na Dejtonskom sporazumu

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Srpska mora da insistira na Dejtonskom sporazumu jer je jasno da je taj aranžman omogućio da BiH funkcioniše u miru više od 20 godina i da na ovom prostoru postoji kakva-takva koegzistencija koja nije bezbjednosno rizična.

"Dejtonski sporazum jeste ključ opstanka BiH, u to duboku vjerujem, ali sam isto tako svjesna da je zbog svih ovih devijacija koje su se dešavale u prethodnom periodu - intervencije međunarodne zajednice, masa nametnutih odluka visokog predstavnika, intervencijom Savjeta za provođenje mira (PIK) - sporazum poprilično izobličen", rekla je Srni Cvijanovićeva i dodala da nema nijednog pozitivnog efekta takvih poteza.

Prema njenim riječima, da je Dejtonski sporazum poštovan i u potpunosti sproveden, te da nije bilo pritisaka međunarodne zajednice, BiH bi danas bila puno ozbiljnija zajednica u kojoj bi postojalo više razumijevanja i povjerenja.

"Nažalost, možemo reći da je međunacionalno povjerenje na minimalnom nivou", ocijenila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske precizirala je da u BiH nema dovoljno razumijevanja zbog toga što se jedna od strana u BiH uvijek oslanja na intervenciju međunarodne zajednice.

"Međunarodna zajednica ili njen dio koji je najprisutniji uvijek drži bošnjačku stranu i one koji propagiraju tu politiku", konstatovala je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je vrijeme da se vrati pragmatizmu i vidi šta je to ostvarivo u BiH.

"Ako samo branite nešto što je nametnuto, a vidite da je naopako, da je manje efikasno, da nije proizvelo veće međusobno razumijevanje, pa čemu onda zadržavati te stvari", poručila je Cvijanovićeva.

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu, 21. 11. 1995., parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH. Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Bosna i Hercegovina je postojala i prije Dejtonskog sporazuma, te se u Ustavu koji je njegov sastavni dio jasno potvrđuje njen međunarodnopravni kontinuitet. Dejtonskim sporazumom njena unutrašnja organizacija je promijenjena na način da se država sastoji od dva entiteta, ali BiH je kao nezavisna, suverena i međunarodno priznata država postojala od 1992. godine i nije "stvorena" sastavljanjem dva entiteta 1995. godine. 


NAPOMENA:

Dio članka koji nije odgovarao činjenicama iz Ustava BiH je uklonjen. U tekstu je pojašnjeno da je BiH postojala i prije Dejtonskog sporazuma. Uklonjena je tvrdnja da je ovim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa. U naslovu je istaknuto da su izvršene izmjene. Više činjenica o manipulacijama sa činjenicama možete naći na portalu raskrinkavanje.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije