BiH

Cvijanović: Srpska pokazuje sposobnost institucija

Cvijanović: Srpska pokazuje sposobnost institucija
Foto: RTRS | Cvijanović: Srpska pokazuje sposobnost institucija

​BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je nabavka 15 sanitetskih vozila za zdravstvene ustanove jedan od načina da Srpska pokaže sposobnost svojih institucija, u ovom slučaju Vlade, da interveniše prema svim onim sektorima koji su važni za zdravlje građana, ali i za funkcionisanje cjelokupnog sistema.

"Ovo je podrška koja ide u kontinuitetu. Nekada se ona ogledala kroz izgradnju strateški važnih objekata, novih bolnica, tako da u svakoj našoj regiji imamo modernu bolnicu koja pruža adekvatne uslove i našim pacijentima i našim zdravstvenim radnicima", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci nakon dodjele saniteta rukovodiocima zdravstvenih ustanova širom Srpske.

Prema njenim riječima, tu su i mnogobrojne sanacije, rekonstrukcije domova zdravlja, ali paralelno s tim i izdavajanje sredstava da bi se obezbijedila adekvatna oprema, te, kao i u ovom konkretnom slučaju, odgovarajuća sanitetska vozila.

"Republika time pokazuje i svoj kapacitet i sposbnost da reaguje, da se razvija, da interveniše u onim oblastima u kojima je to potrebno. Sigurna sam da će ovo u značajnoj mjeri olakšati opštinama kojima su dodijeljena vozila", navela je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da današnji događaj pokazuje sposobnost Vlade da investira u nova vozila.

"Ovo je investicija, kako god to ko gledao", rekao je Dodik.

On je dodao da Republika Srpska na ovaj način pokazuje svoju sposobnost da gradi novo, kupuje novo, investira u novo.

Predsjednik Vlade Radovan Višković rekao je da Vlada u kontinuitetu, već desetak godina, ulaže u zdravstveni sistem, što se pokazalo kao više nego ispravna odluka, pogotovo u godinama kovida, kada je Srpska imala spremne zdravstvene kapacitete.

"Često sam sebi postavljao pitanje šta bi se desilo u Republici Srpskoj da nismo imali takve investicije u nekom prethodnom periodu, gdje bi i na koji način zbrinuli sve pacijente oboljele od kovida", rekao je Višković.

Višković je dodao da će Vlada nastaviti da ulaže u zdravstvo u punom kapacitetu, ističući gradnju bolnica u Trebinju, Doboju i Zvorniku.

"Čekamo projektnu dokumentaciju za bolnicu u Prijedoru, renovira se bolnica u Gradišci, kao i u Foči, tako da Srpska sigurno neće stati sa investicijama u zdravstveni sektor dok ne zaokruži sve potrebe Republike Srpske, od Trebinja do Novog Grada", naglasio je premijer Srpske.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je da je 15 saniteta dodijeljeno zdravstevnim ustanovama širom Srpske u skladu sa njihovim potrebama.

"U posljednje tri godine obezbijeđeno je 45 saniteta. Ovo je samo dio opreme koji Vlada Srpske ulaže u zdravstveni sistem. Kontinuirano radimo na opremanju i izgradnji novih objekata, od ambulanti do bolnica, tako da nesmanjenom brzinom ulažemo ogromne kapacitete u naš zdravstveni sistem", naglasio je Šeranić.

On je dodao da su ti kapaciteti omogućili Republici Srpskoj da adekvatno odgovori na izazove koje je u posljednje dvije godine donijela pandemija.

Sanitetska vozila ukupne vrijednosti 1.601.955 KM obezbijedila je Vlada Srpske, a dodijeljena su za Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, Bolnicu "Sveti vračevi" u Bijeljini, te za domove zdravlja u Banjaluci, Berkovićima, Bratuncu, Vlasenici, Derventi i Istočnom Sarajevu.

Vozila su obezbijeđena i za Specijalnu bolnicu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Mlječanica" u Kozarskoj Dubici, Bolnicu "Dr Mladen Stojanović" u Prijedoru, te za domove zdravlja u Milićima, Mrkonjić Gradu, Nevesinju, Prijedoru i Sokocu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije