BiH

Cvijanović: Zabrana ulaska ruskom piscu dio antiruske histerije

Cvijanović: Zabrana ulaska ruskom piscu dio antiruske histerije
Foto: Srna | Cvijanović: Zabrana ulaska ruskom piscu dio antiruske histerije

BIJELJINA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je nečuvena zabrana ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu dio histerije protiv Rusije.

"Postoji cijeli niz ljudi koji su stavljeni na neki spisak i mogu da dožive ogromne neprijatnosti, oni putuju svuda po Evropi, ali u BiH ne mogu da uđu i slažem se sa onima koji kažu da je ovo dio jedne orkestrirane priče, drame i čitave histerije protiv Rusije", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da se zabrane ulaska ruskim državljanima u BiH ponavljaju već nekoliko puta, bez relevantnog objašnjenja, dodavši da je ovaj put riječ o piscu, a ranije su to bili biznismeni.

"To je apsolutno nedopustivo, prave se razni spiskovi, ne znamo na osnovu kojih kriterijuma, i ispada da su to oni koji dolaze iz Rusije", rekla je Cvijanovićeva novinarima tokom posjete Bijeljini.

Predsjednik Vlade Republike Srpske poručila je da Srpska ne želi da bude uvučena u bilo kakvu zamku i da je Srpskoj Rusija dobar prijatelj.

Cvijanovićeva je rekla da svaka država treba da vodi računa o bezbjednosti i licima koja predstavljaju potencijalnu prijetnju, bez obzira odakle dolaze, ali je ukazala da zabrana ulaska ruskom piscu u BiH dolazi u vrijeme kada u ovu zemlju dnevno ulaze stotine migranata za koje se i ne zna kakve sve rizike donose i kakvu štetu mogu prouzrokovati.

"To za BiH uopšte nije problem, nema nikakvih zabrana, ne čuva se granica, prelazi kako ko hoće, radi šta hoće, ali onda je neko očito sastavio neku političku listu i mislim da je ovo orkestrirana akcija između službi na nivou BiH sa pojedinim zapadnim ambasadama koje su odlučile da BiH uvuku u takvu igru", istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, nažalost, u tim tužnim scenarijima našli su i neke domaće saučesnike. "Zabrana ulaska u BiH ruskom piscu je jako loša poruka i politička igra", zaključila je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da Republika Srpska hoće da ima dobre odnose sa svima, da je otvorena za saradnju, te da se zaštiti od onih koji jesu prijetnja, ali i da niko nema pravo da Srpsku u njeno ime svrstava na bilo koju stranu.

 

"Jako cijenimo Rusiju i njihov doprinos i u ekonomskom i političkom smislu, njihov tretman i odnos prema Dejtonskom sporazumu, prema Republici Srpskoj koja je verifikovana tim sporazumom, njihov nastup u Savjetu bezbjednosti u kojem su u stanju i željeli su to da rade - da daju istini mogućnost da se tamo čuje", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da se na taj način svijetu objelodanjuju činjenice iz izvještaja Republike Srpske, a ne samo izvještaja koje je nazvala lažnim, koji se plasiraju u Savjetu bezbjednosti.

"Mi naravno osjećamo zahvalnost, i drugi da se ponašaju prema nama korektno ja bih isto ovako rekla. Nažalost, mnogi se ponašaju nekorektno i prikazuju nas u lošem svjetlu, mnogi izmišljaju priče o nama i plasiraju lažne izvještaje u kojima se problematizuje Republika Srpska, a hoće da budemo jednako okrenuti i jednima i drugima", rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske poručila je da Srpska želi da sarađuje da svima, ali i da želi uvažavanje.

Ruskom piscu Zaharu Prilepinu juče je zabranjen ulazak u BiH, navodno iz bezbjednosnih razloga. Ovu naredbu donijela je OBA 26. marta.

U obrazloženju rješenja, koje je u posjedu Srne, navodi se da bi boravak Prilepina na teritoriji BiH predstavljao "prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije