BiH

Cvijanovićeva sa američkim senatorima: Prioritet očuvati mir i stabilnost

Cvijanovićeva sa američkim senatorima: Prioritet očuvati mir i stabilnost
Foto: Instagram | Cvijanovićeva sa američkim senatorima: Prioritet očuvati mir i stabilnost

VAŠINGTON - Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović danas je u razgovoru sa američkim senatorima ukazala da je zajednički prioritet svih naroda u BiH očuvati mir i stabilnost i da postoji želja za ekonomskim napretkom i saradnjom.

Cvijanovićeva je navela da je imala dobar, konstruktivan sastanak sa članovima Odbora za spoljne poslove Senata SAD i da činjenica da je trajao duže nego što je predviđen pokazuje obostrani interes da se razgovara i da jedni drugima pojasne određene stvari.

"Zahvalna sam gospođi DŽin Šahin i ostalim senatorima koji pokazuju konstatnu brigu i razumijevanje za ono što se dešava u okviru BiH i žele da budu od pomoći. Ovo je bila prilika da se priča o ekonomskim temama, interesovalo ih je gdje su naša slaganja, neslaganja", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je imala priliku da domaćine upozna o pitanju radnih mjesta, povećanja plata, primanja penzionera, socijalnim davanjima.

"Tu smo izrazili zadovoljstvo da smo pokazali otpornost prema svemu onome što su izazovi današnjice na političkom planu. Svi smo rekli da želimo da se održi mir, stabilnost, da želimo da napreduje naša ekonomija, da želimo da sarađujemo na način da bismo prevazišli određene ekonomske probleme", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je navela da je zadovoljna time što je BiH dobila kandidatski status, kao i da razumije da to nije rezultat pretjeranih mjera i aktivnosti u prethodnom periodu već je rezultat geostrateškog preslaganja u svijetu.

Bilo je riječi i o NATO putu, gdje je Cvijanovićeva iznijela svoj stav da svi žele dobru saradnju sa tim vojnim savezom, ali da u pogledu članstva nema opredjeljenje da do toga treba doći, iz poznatih razloga Republike Srpske.

Cvijanovićeva je navela da treba graditi bolje odnose i sa okruženjem i da je u tom smislu pokazano da uprkos različitim shvatanjima institucije mogu da funkcionišu zajedno i ostvaruju ono što je ustavna nadležnost.

"Moja opservacija je bila da sam rekla da naša tema nije bila odnos prema onome što se danas dešava sa Rusijom, Ukrajinom, na nekom trećem terenu nego o tome kako mi vidimo budućnost države, da li treba da se zadrži osnova, a to je Dejtonski sporazum ili neki drugi koji smatraju da treba da se iskorači i ide u nekom drugom pravcu", navela je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije