BiH

Cvijanovićeva traži odgovor od Heleza na šta se BiH obavezala Ukrajini

Cvijanovićeva traži odgovor od Heleza na šta se BiH obavezala Ukrajini
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Cvijanovićeva traži odgovor od Heleza na šta se BiH obavezala Ukrajini

SARAJEVO - Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH, zatražila je od Ministarstva odbrane BiH i ministra Zukana Heleza da joj odgovore po čijem odobrenju su predstavnici ovog ministarstva učestvovali na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, a koji je održan 25. maja ove godine, kao i da iznesu na šta se to BiH u ovom slučaju obavezala kao pomoć ukrajinskoj strani.

Cvijanovićeva tvrdi da Ministarstvo odbrane nije obavijestilo instituciju koju ona zastupa za učešće na sastanku, te da nije dobila nijedan zvanični dokument o tome, a što je po zakonu morala, jer je Predsjedništvo BiH vrhovni komandant Oružanih snaga (OS) BiH.

Podsjetimo, zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović učestvovali su na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u online režimu u četvrtak, 25. maja 2023. godine.

U saopštenju za javnost iz resornog ministarstva je navedeno da se na sastanku razgovaralo o aktuelnostima oružanog sukoba u Ukrajini, te su razmatrane donacije različitih zemalja za pomoć u odbrani Ukrajine.

"Na sastancima Kontakt grupe za odbranu Ukrajine (UDCG) najviši predstavnici Ministarstva odbrane BiH i OS BiH učestvuju na poziv ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lloyda Austina i načelnika Združenog štaba Oružanih snaga SAD generala Marka Milleya", piše u saopštenju, a na koje je reagovala predsjedavajuća Predsjedništva BiH, tražeći da joj se dostavi izvještaj sa tog sastanka.

Cvijanovićeva je prvo podsjetila da je Predsjedništvo BiH nadređeno Oružanim snagama BiH, što je, kako je navela, definisano Ustavom i zakonima.

"Iako se ovi sastanci održavaju od 26. aprila 2022. i njima prisustvuju najviši predstavnici MO i OS BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, i do sada je održano 12 sastanaka (uživo ili u online formatu), nijedan zvaničan dokument o ovom pitanju nije stigao u Predsjedništvo", piše u zahtjevu koji je upućen Ministarstvu odbrane, a u koji su imali uvid pojedini banjalučki mediji.

Isto tako, Cvijanovićeva je zatražila da resorno ministarstvo, između ostalog, odgovori na osnovu kojih odluka je učestvovalo u Kontakt grupi za odbranu Ukrajine; koji su stavovi prezentovani i šta je prihvaćeno od strane predstavnika BiH; o kojim je donacijama riječ i ko ih obećava u ime BiH, i da li se ovim spoljna politika vodi van Predsjedništva, koje je jedino nadležno za to?

Prema našim saznanjima, a do zaključenja ovog broja "Nezavisnih novina" u kabinet Cvijanovićeve nije stigao odgovor Ministarstva odbrane BiH.

Komentar smo pokušali dobiti od ministra Zukana Heleza, ali na naše pozive nije odgovarao.

Ništa bolje nismo prošli ni u upitu Ministarstvu. Praktično su prenijeli svoje zvanično saopštenje, a to je da je prisustvo Galića i Mašovića regulisano odlukom Ministarstva odbrane, a na osnovu poziva Ministarstva odbrane SAD.

Na naše pitanje da li je Predsjedništvo BiH ranije obaviješteno da će predstavnici Oružanih snaga BiH učestvovati na ovom sastanku i da li su dobili saglasnost za to, kratko je poručeno:

"Nadležnosti Ministarstva odbrane za međunarodno predstavljanje BiH po pitanjima odbrane regulisano je Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine."

S druge strane, dobro upućeni izvori "Nezavisnih novina" poručuju da je za bilo kakvo vojno pitanje neophodna saglasnost sva tri člana Predsjedništva BiH.

"Moraju svi članovi Predsjedništva da dignu ruku, nema preglasavanja. Zato se ne uključuje skupština, već je jednostavno neophodan konsenzus", tvrde naši izvori.

Da je u ovom slučaju zakon prekršen, smatra i Boris Jerinić, bivši zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima.

"Oni su dužni da upoznaju Predsjedništvo kao vrhovnog komandanta za ovakve stvari i da dobiju saglasnost za to, da budu odobreni svi dokumenti i akti, pogotovo jer Predsjedništvo vodi spoljnu politiku. To važi za bilo koje ministarstvo", pojašnjava Jerinić i dodaje:

"Vijeće ministara je pomoćni organ Predsjedništva. Ja razumijem reakciju gospođe Cvijanović jer u pojedinim ministarstvima imate očiglednu samovolju, ljudi uzimaju sebi za pravo nešto što nije njihova nadležnost", kazao je Jerinić.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije