BiH

Cvitanović: U BiH nema ruskih kampova ni ISIL-ovih ''spavača''

Cvitanović: U BiH nema ruskih kampova ni ISIL-ovih ''spavača''
Foto: HDZ 1990 | Cvitanović: U BiH nema ruskih kampova ni ISIL-ovih ''spavača''

Ilija Cvitanović, koji je u Parlamentarnoj skupštini BiH predsjedavajući Komisije za nadzor nad radom Obavještajno bezbjednosna agencija OBA-e tvrdi da nema podataka o tome da na prostoru Republike Srpske postoje ruski kampovi za vojnu obuku, te da u Federaciji BiH nema ISIL-ovih "spavača".

"Vrlo jasno želim odgovoriti našoj javnosti da je OBA vrlo ozbiljna institucija koja čuva sigurnost i suverenitet Bosne i Hercegovine i ona nema podatke koji bi ukazivali u ovom trenutku da postoje i kampovi i terorističke ćelije koje bi eventualno mogle izazvati neke terorističke napade u Bosni i Hercegovini", ističe Cvitanović za BHRT.

Smatra da političari ne bi trebali davati izjave bez pokrića, te ih poziva da se obrate državnim institucijama i traže od njih odgovore.

U svojstvu predsjednika Komisije za nadzor nad radom OSA-e, Ilija Cvitanović smatra da ima dovoljno informacija prema kojima može tvrditi da je Bosna i Hercegovina sigurna zemlja.

"Po svim imputima Bosna i Hercegovina je, bez obzira na vanjske utjecaje koji se uvijek reflektiraju na BiH, gdje god se kriza pojavi u nekom obliku se ona implicira na Bosnu i Hercegovinu, ali Bosna i Hercegovina u ovom trenutku je sigurna zemlja i naši građani sigurno mogu biti mirni što se tiče sigurnosnog aspekta. Siguran sam da naše službe rade sve, a ja najbolje znam, obzirom na mjesto koje obnašam, obavještajno sigurnosne agencije mogu odgovoriti izazovima koje stoje pred njom", tvrdi Cvitanović.

Cvitanović ističe da je nezadovoljan zbog napada na povratnike, naročito Bošnjake i Hrvate u Republici Srpskoj.

Kaže da je nedavni napad na povratnika Hrvata u Derventi potpuno neprihvatljiv, te da nije vidio adekvatan odgovor na ono što se događa na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije