BiH

Pratite nas na Google news

DEI: Priprema odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika u završnoj fazi

DEI: Priprema odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika u završnoj fazi
Foto: N.N. | DEI: Priprema odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika u završnoj fazi
Srna

SARAJEVO - Priprema odgovora BiH na dodatnih 655 pitanja Evropske komisije je u završnoj fazi, rekla je Srni portparol Direkcije za evropske integracije (DEI) Marina Kavaz Siručić.

Siručićeva je istakla da su do sada 33 radne grupe završile posao ili izdvojile one odgovore o čijem sadržaju nisu postigle saglasnost.

"Očekuje se da preostale dvije radne grupe hitno dostave usaglašene i sporne odgovore DEI, da bi nefinalizirane odgovore mogla razmotriti Komisija za evropske integracije", rekla je Siručićeva.

Ona je pojasnila da je preostale odgovore sadržajno moguće završiti uskoro, a onda slijedi njihovo potvrđivanje na svim nivoima vlasti da bi prevodi sveobuhvatnih odgovora, nakon potvrde i u Savjetu ministara, mogli biti upućeni Evropskoj komisiji.

"Kada će cjelokupan posao biti okončan, Direkcija ne može procijeniti, jer ne može uticati na dinamiku ostalih učesnika u ovom poslu", rekla je Siručićeva.

Predsjedništvo BiH usvojilo je na sjednici 12. decembra zajedničku izjavu u kojoj se izražava opredijeljenost da do 31. decembra budu dostavljeni odgovori BiH na dodatna pitanja Evropske komisije u postupku pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Evropska komisija je 20. juna proslijedila 655 dodatnih pitanja na Upitnik s ciljem pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Svrha dodatnih pitanja jeste da BiH pojasni inicijalnih 3.242 odgovora na Upitnik koji su u februaru predati predjedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru.

Najčitanije