BiH

DNS i SP u startu odbili ponudu lidera SDS-a

DNS i SP u startu odbili ponudu lidera SDS-a
Foto: Nedžad Uglješa | DNS i SP u startu odbili ponudu lidera SDS-a

SARAJEVO, BANJALUKA - Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, rekao je da je spreman da DNS-u i SP-u prepusti sve čelne pozicije u vlasti na nivou BiH, međutim već sada je jasno da od toga neće biti ništa, jer u obje ove stranke kažu da su svog koalicionog partnera već izabrali.

"Nikakvih razgovora sa SDS-om nije bilo i nije realno da sada, kada je malo relaksirana situacija SNSD-a i DNS-a na nivou Republike Srpske, okrenemo leđa SNSD-u i zarad nekoliko pozicija upropastimo saradnju u Republici Srpskoj", ispričao nam je jedan od istaknutih članova DNS-a dodajući da su Šarovićeve izjave posljednjih dana samo puštanje probnih balona.

Inače, Šarović je rekao da je spreman da sve ključne pozicije prepusti DNS-u i SP-u, no da treba biti realan i "reći da SDA, HDZ i SNSD imaju sve resurse i šanse da formiraju novi saziv Savjeta ministara BiH, ali istovremeno i najveće šanse da u tome ne uspiju".

I u Socijalističkoj partiji ističu da su organi te stranke donijeli odluku s kim će ići u koaliciju i da nema ništa od promjene tog stava i prelaska u drugi politički blok koji predvodi SDS.

"Mi smo u koaliciji SNSD - DNS - SP. Da bi se uopšte razgovaralo o tome, mi moramo donijeti drugu odluku, ali sumnjam da bi ta druga odluka mogla proći u SP-u. To bi bilo potpuno odustajanje od onoga što smo gradili u proteklih 10 ili 15 godina", rekao je Živko Marjanac, potpredsjednik SP-a, za agenciju Srna dodajući da SDS i njegovi partneri ne mogu doći do većine na nivou BiH i da vlast treba da formiraju stranke koje su dobile najveću podršku na izborima.

Inače, "Nezavisne" su još ranije objavile da postoji teoretska šansa i matematička kombinacija da se oko SDS-a, a ne SNSD-a, okupi većina koja bi izglasala novi sastav Savjeta ministara BiH, ali i u strankama koje bi eventualno trebalo da podrže takvu većinu, kao što je PDP, koji ima dva poslanika, kažu da je to malo vjerovatno.

 I u slučaju da SDS dođe do Savjeta ministara BiH, zbog četiri delegata SNSD-a od ukupno pet iz Republike Srpske, nijedna odluka ne bi mogla proći Dom naroda parlamenta BiH.

Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a, rekao je da članovi Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu razmišljaju kako da što duže ostanu u foteljama te da međusobnim stranačkim pogodbama vrše nova zapošljavanja i kadrovska imenovanja. Takođe, naglasio je da su BiH pogodila dva ogromna problema, a to je migrantski i emigrantski te da je BiH pred teškim izazovima.

"Sa ovim problemima u koje je BiH dovedena neznanjem i neodgovornošću teško će se izboriti i vlast u punom kapacitetu, a ne ova koja je ostala u tehničkom mandatu samo da bi sebi namirila ono što još nije stigla", rekao je Špirić pozivajući sve aktere da se urazume te da vlast formiraju u skladu sa izbornim rezultatima.

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, koji predsjedava Srpskim klubom u Predstavničkom domu parlamenta BiH, a u kojem se nalaze po jedan poslanik DNS-a i SP-a, kaže da mu je drago da njega i stranku na čijem je čelu i ne spominju u tom kontekstu.

"Mislim da Šarović ne može implementirati Bakirove (Bakir Izetbegović, lider SDA) ideje, jer smo tu igru prokužili", rekao je Stevandić ističući da Šarović taktički svakih nekoliko dana izjavi nešto, ali da od učešća SDS-a u vlasti na nivou BiH neće biti ništa.

I u SDA su pozvali da se formira vlast pozivajući i ostale političke aktere da pokažu odgovoran i državnički pristup te da je u interesu svih da se formira novi saziv Savjeta ministara BiH kako bi se mogao nastaviti reformski i integracijski proces. Iz SDA su još jednom pozvali na usvajanje MAP-a, naglašavajući da ne postoji drugi put.

"Drugi put je nastavak političke krize, u kojem će svi imati štetu, a najveću upravo SNSD i entitet RS", rekao je Safet Softić, poslanik SDA u Predstavničkom domu.

Podsjećanja radi, SNSD, SDA i HDZ BiH još ranije su dogovorili formiranje vlasti i jedni drugima izabrali rukovodstva oba doma parlamenta BiH, ali na kraju je sve zaustavljeno.

Dragan Čović, lider HDZ-a, nedavno je izjavio da od formiranja novog saziva Savjeta ministara BiH neće biti ništa do 14. septembra zbog kongresa SDA, na kojem će biti biran novi lider stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije