BiH

DNS traži sastanak sa rukovodstvom SNSD-a

DNS traži sastanak sa rukovodstvom SNSD-a
Foto: N.N. | DNS traži sastanak sa rukovodstvom SNSD-a

BANJALUKA - DNS traži sastanak sa rukovodstvom SNSD-a nakon današnje smjene Lejle Rešić, ministra uprave i lokalne samouprave RS, a koja je kadar DNS.

"Taj sastanak treba da se desi iduće sedmice", rekao je Darko Banjac, generalni sekretar DNS-a.

Banjac je nakon današnje sjednice Predsjedništava DNS-a izjavio da je ta stranka i dalje pri svojim stavovima da opštinski i gradski odbori samostalno mogu donositi odluke s kim će u koaliciju, odnosno da li će imati svoje kandidate za načelnike i gradonačelnike.

"U narednom periodu trebamo razgovarati sa koalicionim partnerima da neke stvari raščistimo. Nadamo se da će se taj sastanak održati sljedeće sedmice, pa ćemo vidjeti gdje ćemo ići zajedno, a gdje ne, kao što se desilo 2016. godine”, rekao je Banjac.

On je rekao da DNS-u još nije došlo obrazloženje zašto je Rešićeva smijenjana, osim onoga što imaju iz medija, te najavio da će to biti jedna od glavnih tema predstojećih razgovora.

Na pitanje da li je lider SNSD-a Milorad Dodik zvao predsjednika DNS-a Nenada Nešića ili bilo koga iz DNS-a, Banjac je odgovorio da imaju redovnu komunikaciju sa rukovodstvom SNSD-a.

"Iz tog razloga mogu tvrditi da će se sljedeće sedmice desiti sastanak između rukovodstva DNS-a i SNSD-a", istakao je Banjac.

Na pitanje da li je smjena Rešićeve politička obmazda zbog promjena u skupštinskoj većini u Prijedoru, Banjac nije dao konkretan odgovor.

"Možete to tumačiti kako god hoćete. Politička scena u RS je jako burna, neko se nečemu raduje, neko tuguje. DNS i opštinski i gradski odbori će postupati u skladu sa odlukama najviših organa stranke, a Predsjedništo DNS-a je na prošloj sjednici donijelo odluku da gradski i opštinski odbori sami odlučuju o kandidaturi za načelnika i gradonačelnika", rekao je Banjac.

On se nada da će u nekim opštinama biti postignut sporazum između koalicionih patnera, prije svega SNSD-a i SP-a kao što je to bilo 2016. godine.

Upitan ko bi mogao biti kandidat DNS-a za gradonačelnika Prijedora, ukoliko ga budu imali, Banjac je rekao da će odluku od tome donijeti lokalni gradski odbor DNS-a.

Na pitanje o predlaganju kandidata za novog ministra, nakon smjene Lejle Rešić, Banjac je rekao da će oni, nakon razgovora sa SNSD-om, vidjeti u kom pravcu će to ići.

"To zavisi od odluka koje će u narednih 10 dana donijeti rukovodstvo DNS-a o našem političkom putu odnosno o koaliciji. U skladu sa tim ćemo i vidjeti da li ćemo predložiti  ili nećemo predložiti ministra lokalne uprave i samouprave", naveo je Banjac.

Upitan da li to znači da je otvorena mogućnost da DNS izađe iz vladajuće koalicije, Banjac je odgovorio - u politici je sve otvoreno. Na pitanje da li im je prihvatljiva smjena Rešićeve, Banjac je rekao da za DNS trenutno nije prihvatljiva bilo kojeg kadra ili funkcionera DNS-a.

"To ćemo vidjeti u narednom periodu", rekao je generalni sekretar DNS-a, upitan je li smjena Rešićeve uzdrmala koaliciju.

Upitan kakva je reakcija DNS-a na to što je SNSD u određenom broju lokalnih zajednica u koaliciji sa nekom od stranaka opozicije, Banjac je rekao da će i to biti tema predstojećeg razgovora. Rekao je da je očekivanje DNS-a od SNSD-a i SP da ne budu u koaliciji sa PDP-om i SDS-om.

"DNS nema nikakav potpisan sporazum sa SDS-om u Prijedoru", rekao je Banjac, a na pitanje da li je moguće da Marko Pavić bude kandidat za gradonačelnika Prijedora, Banjac je podsjetio da je Pavić rekao da trenutno uživa odnosno odmara u penziji.

Banjac tvrdi da je DNS apsolutno jedinstven, nije bilo nikakvih negodovanja, svađa niti rasprave.

"Mi sve odluke treba da donesemo bistre glave. Ovdje treba pamet, a ne srce. Glava će odlučivati o svemu", naveo je Banjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije