BiH

Da li bi Putin ili Tramp bili bezbjedni u BiH?

Da li bi Putin ili Tramp bili bezbjedni u BiH?
Foto: N.N. | Da li bi Putin ili Tramp bili bezbjedni u BiH?

BANJALUKA, SARAJEVO - Vladimir Putin, predsjednik Rusije, ili njegov američki kolega Donald Tramp bili bi bezbjedni i da posjete BiH, ali problem bi mogle da prave nejasne nadležnosti, kažu stručnjaci.

Nadležni iz bezbjednosnih struktura podsjećaju i da smo slične izazove već imali tokom posjeta poglavara rimokatoličke crkve, ili pak kada je nedavno u BiH boravio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Nakon što je MUP Srbije u četvrtak uspješno čuvao jednog od najmoćnijih ljudi svijeta, "Nezavisne" su istražile da li su bh. bezbjednosne službe spremne da se uhvate u koštac sa ovakvim zadatkom.

"Visoke zvanice iz inostranstva mogu se osjećati bezbjedno i u BiH, ali bi ipak kod nas postupak procjene opasnosti morao biti mnogo ozbiljniji, sa mnogo više rada, truda i saradnje između policijskih agencija", ocjenjuje u izjavi za "Nezavisne" Uroš Pena, profesor na pravnim fakultetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Pena, koji ima višedecenijsko iskustvo u oblasti bezbjednosti, napominje da svakom događaju, poput posjete Putina Beogradu, prethodi procjena bezbjednosne situacije.

"Mi imamo problem što su nam nejasne nadležnosti, pogotovo kada treba, primjera radi, uraditi procjenu ugroženosti štićene ličnosti. Ako u tom domenu nemate dobru procjenu, ne možete napraviti plan mjera bezbjednosti. Kako, recimo, ići na protivnika, ako ne znate njegovu snagu", ističe Pena, inače nekadašnji direktor Policije RS i zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Pena za "Nezavisne" pojašnjava da se tokom pripreme za dolazak štićene ličnosti, između ostalog, vodi računa i o specifičnosti gosta.

"Osim toga, mora se ostvariti i saradnja sa okruženjem, a pogotovo sa zemljom iz koje štićena ličnost dolazi", kaže Pena.

Dodaje da dolasku štićene ličnosti prethodi obiman i odgovoran posao. To, između ostalog, podrazumijeva i angažovanje optimalnog broja policajaca i tehničkih sredstava, poput naoružanja i vozila, ali i uključivanje stručnjaka iz drugih oblasti, kao što su vatrogasci i medicinski radnici.

I Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, kaže da je BiH dorasla zadatku kakav je u četvrtak ispunila Srbija, te ističe da smo to već nekoliko puta potvrdili.

"Zadnji put kada je bio papa, angažovali smo više od 5.000 policajaca i prošlo je bez ijednog incidenta, iako je posjeta bila takvog karaktera da je mnogo vremena provodio na javnim mjestima, baš kao što je to u četvrtak bio slučaj sa Putinom u Beogradu", kaže Mektić za "Nezavisne".

Napominje da se u ovakvim situacijama postigne saglasnost na nivou svih policijskih agencija te ističe da je, kada je riječ o mjerama obezbjeđenja, mnogo više onoga što javnost uopšte ne vidi.

"Pazite, vi takvo obezbjeđenje morate raditi na osnovu sveobuhvatne procjene. Da biste mogli napraviti takvu procjenu, morate imati veoma dobre obavještajne podatke. Tako da vi prije same posjete odradite mnogo posla. Taj posao zna trajati mjesec ili dva", kaže Mektić.

Takođe, ističe da pri dolasku štićenih ličnosti budu angažovani, ne samo policajci, već kadrovi iz drugih oblasti, kao što su ljekari. Potvrdio nam je da se sprema i krv sa krvnom grupom štićene ličnosti, ali i pojedini organi, a u pripravnosti su i hirurške ekipe.

"Kontroliše se i hrana, a imate slučajeva i kada sa štićenom ličnošću dolazi i kuvar, kao i ekipa koja kontroliše sanitarnu ispravnost prehrambenih namirnica", rekao je Mektić.

Podsjetimo, nedavno je u BiH dolazio Sergej Lavrov, koji se sastao sa zvaničnicima u Sarajevu, a nakon toga i u Banjaluci, a posjeta je protekla bez ijednog incidenta. U gradu na Vrbasu, kako je tada objavljeno, ruskog šefa diplomatije i njegovu delegaciju čuvalo je 1.000 policajaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije