BiH

Da li je Ramić zloupotrijebio djecu u političke svrhe?

Da li je Ramić zloupotrijebio djecu u političke svrhe?
Foto: Ilustracija | Da li je Ramić zloupotrijebio djecu u političke svrhe?

JANJA - Nedavna posjeta Edina Ramića, federalnog ministra za raseljena lica i izbjeglice, bošnjačkoj povratničkoj populaciji u Janji, kao i događaji koji su tu posjetu propratili izazvali su burne reakcije u dijelu javnosti te postoje čak i mišljenja da je Ramić ovom posjetom zloupotrijebio djecu u političke svrhe.

Naime, prije sedam dana Ramić je prisustvovao svečanosti otvaranja kabineta za vjeronauku i rekonstruiranog igrališta škole, koju pohađa blizu 1.000 učenika. Sam taj čin je ovjekovječen na njegovom službenom FB profilu statusom o posjeti i slikama djece "koja mu zahvaljuju". Kasnije su taj status i fotografije skinuti sa Ramićevog FB profila, no događaj je oštro kritiziran.

Među njima je i Esad Bajtal, sociolog, filozof i politički analitičar iz Sarajeva, koji smatra da je i ovo potvrda da je predizborna kampanja već počela.

"Ta donacija nije lična, iz njegovog džepa, već našeg. Ovdje se zahvalnice koju mu se upućuju prikazuju kao visokomoralni čin, ali to je egoizam. Zašto nije postupio po islamskom moralnom principu - da šuti i završi priču", pita Bajtal. Zaključuje kako ministar od naših para sebe pokušava prikazati kao dobrotvora.

"To je nemoralan čin. Sve da je i dao iz svog džepa, a nije, ne ide ta priča: 'Vidite, ljudi, kako pomažem!' A zapravo nas građane pravi budalama jer uzima iz našeg džepa, a sebe prikazuje dobrotvorom", zaključuje Bajtal.

I predsjednik Političkog savjeta Građanskog saveza Emir Suljagić i nekadašnji osnivač koalicije "1. mart", inače dobro upoznat sa stanjem u ovom dijelu BiH, kaže kako je "politika SDA da narodne pare troše kao svoje".

"Ramić je na to mjesto imenovan voljom Bakira Izetbegovića i biće tu dok narodnim parama bude dolmio stranačke tajkune kao što su Nedžad Branković, Huso Ćesir, Muris Mujanović. Politika koju on vodi kao ministar nema nikakve veze sa povratnicima i povratkom, nego s osiguranjem narednog mandata. Ako je iko ikad imao uvid u to kako operiše SDA u RS, putem raznih Ramića i Ramiza Salkića, onda sam taj uvid imao ja tokom pregovora o 'Domovini'", kaže Suljagić.

Sam Ramić pojašnjava da je organizacija njegovog dočeka bila stvar nastavnika i roditelja.

"Ja ni na koji način nisam učestvovao u tome. A da li je trebalo na moj lični FB profil postavljati te fotografije dječice, to je stvar ljudi koji to uređuju. Ja s tim nisam imao nikakve veze", kaže Ramić.

Na pitanje da li je svojim prisustvom samo uveličao cijeli događaj, ili je, pak, u Janju došao s donacijom, Ramić odgovara kako je Ministarstvo opremilo kabinet vjeronauke, saniralo neke objekte i sportsko igralište, a ispred Doma kulture uradilo igralište za djecu.

"Djeca su tu bila s roditeljima, a zahvale nisu bile samo za mene. Vjerovatno da su ta djeca bila s nekim drugim obilježjima ne bi nikome smetalo. Sada kad se približava kampanja nekim medijima smeta sve što radi SDA", zaključuje Ramić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije