BiH

Danas konsultacije u Parlamentu FBiH, dnevni red nepoznat

Danas konsultacije u Parlamentu FBiH, dnevni red nepoznat
Foto: N.N. | Danas konsultacije u Parlamentu FBiH, dnevni red nepoznat

SARAJEVO - Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH, uputio je poziv predsjednicima klubova stranaka u ovom domu da danas dođu na konsultacije.

Predsjednike klubova telefonski o konsultacijama upoznao je sekretar ovog doma Stela Ibrović, a  šta je na dnevnom redu, niko ne zna.

Dženan Đonlagić, šef Kluba DF-a u Predstavničkom domu FBiH, pretpostavlja da će biti zakazana "hibridna sjednica" kako bi se, kako je rekao, "oprali" od optužbi da ništa ne radi.

"Ne vjerujem da će se nešto riješiti. Ušli smo u treći mjesec, a nismo održali nijednu sjednicu", kazao je Đonlagić.

Dodao je da je opozicija u proteklih nekoliko mjeseci uputila tri zahtjeva za sazivanje vanredne sjednice, ali da ni na jedan nisu dobili odgovor.

"Predsjedavajući nas je izignorisao, ponizio i vjerujem da će i dalje biti tako", kazao je Đonlagić.

Elvir Karajbić, šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu FBiH, potvrdio je "Nezavisnim" da je on dobio poziv za današnje konsultacije i pretpostavlja da će to biti dogovor da se konačno zakaže sjednica ovog doma.

"SDP i DF su još u junu tražili  posebnu sjednicu o boračkoj populaciji i stanju u obrazovanju, prije nekoliko mjeseci tražili smo i posebne sjednice o zdravstvu i bezbjednosti u FBiH, a tražili smo i sjednicu sa posebnom tačkom Zakon o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata u FBiH koji smo predložili zajedno sa DF-om. Nikada ta sjednica nije zakazana", kazao je Karajbić.

Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH, kazao je ranije da će vrlo brzo biti određen termin zakazivanja  sjednica oba doma Parlamenta FBiH.

Lidija Bradara (HDZ BiH), predsjedavajuća Doma naroda FBiH, kaže da ne može sazvati sjednicu ovog doma dok se ne održi sjednica Predstavničkog doma.

Podsjetimo, Parlament FBiH ne radi od druge polovine januara, a to utiče i na rad Vlade. Blokada je nastala zbog  nemogućnosti dogovora koalicionih partnera o imenovanjima u javnim preduzećima. Niko ne želi popustiti, pa je zbog blokade u proteklih 15 dana Marinko Čavara (HDZ BiH), predsjednik FBiH, sazivao sastanke predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti u ovom entitetu, ali dogovor nije postignut. Zadnji sastanak bio je prošle sedmice, ali se SDA nije odazvala pozivu, jer, kako su rekli, smatraju da Čavara pregovara za interese HDZ-a , a ne entiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije