BiH

Pratite nas na Google news

Darko Mladić: Poslali smo podnesak Hagu s oznakom hitno

Darko Mladić: Poslali smo podnesak Hagu s oznakom hitno
Foto: N.N. | Darko Mladić: Poslali smo podnesak Hagu s oznakom hitno
N.N.

BEOGRAD - Nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić mora biti podvrgnut operaciji debelog crijeva.

Ovo je potvrdio za Sputnjik njegov sin Darko Mladić navodeći da odbrana zahtjeva pauzu u procesu pred Haškim tribunalom.

On je rekao da se njegov otac nalazi u pritvoru da je u prethodnom periodu išao na ispitivanja, ali da odbrana i porodica nemaju izvještaje originalne sa tih pregleda, već samo ono što im Ratko Mladić usmeno prenosi i ljekari iz pritvora.

"Govorio sam već neko vreme da se stanje komplikuje. Ne dobijamo dokumente vezano za njegove zdravstvene probleme. U februaru smo dobili dokumenta od decembra i januara, ali izgleda i dalje ne sve što je trebalo, jer nemamo originalne izveštaje lekara sa kolonoskopije i biopsije već samo usmeno prepričavanje lekara iz pritvorske jedinice", rekao je Mladić.

On nam kaže i da je osim operacije debelog crijeva konstatovano da Mladić ima i umanjenu kognitivnu sposobnost, na šta su ukazivali eksperti još 2018. godine, ali je sud tada odbacio sve te izvještaje. 

Generalov sin ističe i da je odbrana u petak podnijela podnesak kojim traže pauzu u procesu, dok se ne utvrdi stanje Mladića i dok odbrana ne formira multidisciplanirni tim, koji će utvrditi tačno stanje s obzirom da je potrebna operacija koja za njega neće biti laka i s obzirom na umanjenje kognitivne sposobnosti.

"Mora da se ispita da li je on sposoban da učestvuje u procesu na adekvatan način jer mora da bude sposoban da učestvuje da bi mu se sudilo dalje", zaključio je Darko Mladić navodeći da je podnesak poslat sa oznakom hitno.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije