BiH

Delegacija EU: Odbacujemo bilo kakvo poricanje "genocida u Srebrenici"

Delegacija EU: Odbacujemo bilo kakvo poricanje "genocida u Srebrenici"
Foto: N.N. | Delegacija EU: Odbacujemo bilo kakvo poricanje "genocida u Srebrenici"

SARAJEVO - Delegacija EU u BiH saopštila je da odbacuje, kako kažu, bilo kakve pokušaje poricanja "genocida u Srebrenici".

Iz Delegacije EU podsjećaju da je Narodna skupština Republike Srpske danas održala posebnu sjednicu na kojoj je raspravljano o izvještaju Komisije o Srebrenici iz 2004. godine.

"U ovom kontekstu, EU odbacuje bilo kakvo poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici. Takođe, osuđujemo korištenje zapaljive etno-političke retorike i djelovanja", navodi se u saopštenju.

Iz Delegacije EU pozvali su sve političke lidere i druga odgovorna lica u BiH da, kako kažu, predvode rad na odavanju počasti žrtvama i promovisanju pomirenja.

"EU je unija vrijednosti i bilo koja zemlja koja teži ka članstvu u EU mora poštivati i promovisati njene vrijednosti demokratičnosti, ljudskih prava, tolerancije i pravde", smatraju u Delegaciju EU.

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je danas odbacila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražila od Vlade da ga stavi van snage i formira dvije nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine - o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije