BiH

Delegacija iz Brisela stigla u parlament BiH, pridružio se i Plenković

Delegacija iz Brisela stigla u parlament BiH, pridružio se i Plenković
Foto: Avaz.ba | Delegacija iz Brisela stigla u parlament BiH, pridružio se i Plenković

SARAJEVO – Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije i Mark Rute, premijer Nizozemske, zajedno s Andrejom Plenkovićem, premijerom Hrvatske stigli su u zgradu Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjećamo, Plenković je izbjegao susret u zgradi Predsjedništva BiH s Željkom Komšićem, hrvatskim članom Predsjedništva BiH, kojeg Hrvatska ne smatra legitimnim jer za njega nije glasao najveći dio Hrvata.

Pojedini mediji u Sarajevu javili su da protokolom nije bilo predviđeno da Komšić bude na sastanku, kako bi se izbjegao skandal, ali on se ipak pojavio. Vjerodostojnost ovim tvrdnjama daje činjenica da je u zgradi Predsjedništva bila postavljena hrvatska zastava. Da je Plenković znao da će Komšić biti na sastanku, za pretpostaviti je da ne bi bila postavljena zastava njegove zemlje.

"Šaljemo poruku podrške i ohrabrenja za provedbu reformi radi otvaranja pristupnih pregovora. Hrvatska nastavlja pomagati BiH na europskom putu, koji jamči stabilnost i prosperitet", rekao je Plenković nakon dolaska u Sarajevo.

Delegaciju iz EU dočekala je Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH. Nakon ovog sastanka, planiran je susret i sa Elmedinom Konakovićem, ministrom spoljnih poslova BiH.

Planiran je i sastanak Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Nakon ovih susreta, planirana je i pres konferencija na kojoj će se gosti i domaćini obratiti javnosti.

Razlog za dolazak delegacije iz Brisela je pokušaj da se otkoči evropski put BiH, koji je proteklih mjeseci blokiran zbog sporosti usvajanja zakona i stanja medijskih sloboda u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije