BiH

Delegati Doma naroda BiH podržavaju skeniranje glasačkih listića

Delegati Doma naroda BiH podržavaju skeniranje glasačkih listića
Foto: N.N. | Delegati Doma naroda BiH podržavaju skeniranje glasačkih listića

SARAJEVO - Kako trenutno stoje stvari, Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koji se odnosi na elektronsku registraciju birača i skeniranje glasačkih listića, ima natpolovičnu podršku delegata, ali su moguće opstrukcije kako bi se glasanje o toj tački prolongiralo do trenutka kada već bude kasno za uvođenje novih tehnologija u izborni proces.

Dom naroda BiH o ovome bi trebalo da raspravlja 17. aprila, a ovaj prijedlog Predstavnički dom BiH usvojio je po hitnom postupku 7. marta i po hitnoj proceduri ga uputio u Dom naroda.

Trenutna situacija u Domu naroda BiH izgleda ovako: pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda podržaće prijedlog, dva iz Kluba srpskog naroda i jedan iz Kluba hrvatskog naroda. U Domu naroda BiH je 15 delegata, što znači da će prijedlog proći prostom većinom ukoliko sjednica bude održana i ukoliko se iz nekog razloga ponovo ne odgodi.

Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda BiH, rekao je danas za "Nezavisne" da će 17. aprila biti nastavljena sjednica koja je prekinuta 21. marta i da će, ukoliko iz nekih razloga ne bude prekinuta, ovaj prijedlog imati potrebnu većinu da prođe i ovaj dom. Međutim, tvrdi da se može desiti situacija da oni delegati koji su protiv ovog prijedloga pronađu način da prolongiraju donošenje izmjena i dopuna ovog zakona do momenta kada više ne bude primjenjiv za oktobarske izbore.

"Šta će se desiti, vidjećemo", kazao je Tadić za "Nezavisne", dodavši da je njegov stav po ovom pitanju jasan i transparentan, te da je on za ovakve izmjene s obzirom na to da je i sam više puta bio sudionik izbora na kojima je, kao ističe, oštećen. Osim Tadića, zakon bi u Klubu Srba trebalo da podrži i Darko Babalj.

Martin Raguž (HDZ 1990), delegat iz reda hrvatskog naroda, jedini je u tom klubu koji će glasati za ovaj prijedlog. On tvrdi da se HDZ 1990 odavno zalagao za tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, poput elektronskog glasanja, kao i za potpuno osiguravanje transparentnih uslova na biračkim mjestima, poput video-nadzora i skeniranja listića. Ističe da bi to bilo ohrabrujuće za birače.

Njegov kolega iz Kluba Mario Karamatić (HSS) ističe da je on za ovakav prijedlog, ali da je nakon razgovora s predstavnicima CIK BiH shvatio da je to veoma skup proces, koji je nemoguće provesti na ovim izborima i koji bi možda doveo u pitanje samu implementaciju izbora u oktobru.

"Zbog toga neću podržati ovaj prijedlog, ali samo zbog toga", rekao je Karamatić.

Poslanici i delegati koji su protiv prijedloga smatraju da je skeniranje listića diskriminirajuće za građane, te da su time njihovi podaci svima dostupni. Tvrde da je ovaj proces skup i loš u praksi, jer da nije tako ne bi ga odbacilo osam zemalja EU.

Zakon podržava

  • 5 bošnjačkih delegata
  • 2 srpska delegata
  • 1 hrvatski delegat

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije