BiH

Deminerima uručeno 21 vozilo vrijedni deset miliona evra

Deminerima uručeno 21 vozilo vrijedni deset miliona evra
Foto: Delegacija EU u BiH | Deminerima uručeno 21 vozilo vrijednih deset miliona evra

SARAJEVO - EU donirala je danas Deminerskom bataljonu Oružanih snaga BiH 12 sanitetskih i devet putničkih motornih vozila, u vrijednosti 10 miliona evra.

Vozila, za koje su sredstva obezbijeđena u okviru prve tranše pomoći Evropskog instrumenta za mir, deminerima je predala direktor Evropske službe za spoljne poslove za Evropu Angelina Ajhorst.

"EU je u potpunosti posvećena podršci bezbjednosti i stabilnosti u BiH. U tu svrhu dodijelili smo više od 20 miliona evra pomoći Oružanim snagama BiH, osim podrške koja je pružena sigurnom i stabilnom okruženju kroz operaciju 'Altea'", rekla je Ajhorstova, prenosi Srna.

Vozila su uručena u prisustvu šefa Delegacije EU u BiH Johana Zatlera, komandanta EUFOR-a u BiH general-majora Helmuta Habermajera i komandanta NATO štaba u Sarajevu brigadnog generala Pamele Mekgahe.

Primopredaji su prisustvovali ministar odbrane BiH Zukan Helez i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović.

Helez je rekao da će deminerski bataljon ovom donacijom još snažnije raditi na primjeni strategije deminiranja, prema kojoj bi BiH trebala biti očišćena od mina do 2025. godine. Ostatak od ukupno 68 motornih vozila biće na raspolaganju deminerskom bataljonu Oružanih snaga BiH početkom naredne godine, dok su u toku aktivnosti za otpočinjanje implementacije druge tranše pomoću EU, u iznosu od 10 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije